MALMBERGET 20130926 - Interiˆr frÂn LKAB:s gruva i Malmberget Foto: Carl-Johan Utsi / TT / kod 200

Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Gällivare tingsrätt friade i veckan de fem bolag som åtalats för att på olika sätt medverkat till att två män mist livet i LKAB:s gruva i Gällivare 2010.

Åklagaren krävde tre miljoner kronor i företagsbot vardera från de fem inblandade företagen. Det var den 18 maj 2010 som Kenneth Oskarsson Rantavaara och hans son Fredrik Oskarsson Rantavara dödsstörtade i ett gruvschakt.

De skulle granska schaktet efter en sprängning och arbetade i en hisskorg monterad på en mobilkran. Vajern släppte, men den nödbroms som skulle hindra att vajern kunde löpa ut aktiverades inte. Bägge avled omedelbart efter fallet mot schaktets botten.

Åklagaren hävdade i åtalet att vart och ett av de fem inblandade företagen på olika sätt varit försumliga och brustit i säkerhetsarbetet. Tingsrätten gjorde en annan bedömning och friade företagen från allt ansvar till olyckan.

Ylva Reinesund, mamma och före detta maka till de två omkomna männen, säger i en kommentar till tidningen Byggnadsarbetaren att det är obegripligt att ingen hålls ansvarig för olyckan och att inte kraven är högre för hur säkerheten kontrolleras.

Två av de inblandade bolagen LKAB och NCC konstaterar i var sitt pressmeddelande efter domen att man är glada över att rättsprocessen är över och att de frias från ansvar.

Den friande domen kan komma att överklagas.

LÄS OCKSÅ:

Rättegång om LKAB-olyckan

Omkomna hedrades med tyst minut

Dödsolycka i LKAB-gruva i Malmberget