De tror på Trump

20 januari

New York-borna som stöttar presidenten.

Ulvskog i ”glädjechock” efter EU-beslut

19 januari

EU-parlamentet röstade vill se ett socialt protokoll som ska skydda arbetares rättigheter. Det röstades idag igenom med knapp marginal.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nya besked: facket får följa med till Iran

19 januari

Sent under onsdagskvällen fick IF Metalls ordförande Anders Ferbe en inbjudan att följa med på statsminister Stefan Löfvens exportresa till Iran.

GLOBALPODDEN

globalpodd

Klädkedjor hängs ut i ny rapport

18 januari

KappAhl och Gina Tricot gör inte tillräckligt mycket för att förhindra att syriska flyktingar utnyttjas i deras klädtillverkning i Turkiet, hävdar organisationerna Fair action och Framtiden i våre hender i en rapport.

Foto: TT

Facken inte bjudna till Iranmöte

18 januari

Trots att regeringen tidigare i ett stort utspel bjudit in facken har LO, TCO och Saco inte fått någon officiell inbjudan när statsminister Stefan Löfven ska göra en viktig exportresa till Iran i mitten av februari.

Manning släpps - Assange vill förhandla

18 januari

Visselblåsaren Chelsea Manning släpps fri i maj. Julian Assange har tidigare sagt att han går med på utlämning till USA om Manning benådas. – Jag är öppen för förhandlingar, säger Assange, via sin advokat.

Dystra tider på globala arbetsmarknaden

17 januari

Fler arbetslösa och 1,4 miljarder som har otrygga anställningar. FN-organet ILO tar upp trenderna på den globala arbetsmarknaden 2017 och det ser inte särskilt ljust ut.

Sverige i globala innovationstoppen

17 januari

De nordiska länderna rankas högt i innovationsligan. Och Sverige intar en av toppositionerna, enligt ett nytt globalt index.

Mays tal ger vink om ”hård” brexit

17 januari

Storbritannien vill inte ha en uppgörelse som lämnar landet halvvägs kvar i EU, väntas premiärministern Theresa May säga i ett tal under tisdagen. Talet väntas ge efterlängtade svar på hur den brittiska skilsmässan från unionen ska gå till.

Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP

Alarmerande inkomstskillnader i världen

16 januari

Världens åtta rikaste äger lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning, hävdar hjälporganisationen Oxfam dagen innan den globala makteliten ska träffas på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Foto: Eva Vaihinen

”Klimatet lika bevakat som fotbolls-EM”

16 januari

Klimatet står i centrum i Arbetets femte Globalpodd där Erik Larsson och Kim Nilsson får sällskap av Arbetets reporter Martina Frisk.

Foto: TT

Trump: ”Katastrof av Merkel”

16 januari

Donald Trump kritiserar Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att så många släpptes in i Tyskland under flyktingkrisen. Han kallar det ett ”katastrofalt misstag”.

Nigerias president Muhammadu Buhari försöker tillsammans med flera andra afrikanska ledare övertala Gambias president Yahya Jammeh att avgå efter valförlusten.
Foto: Azeez Akunleyan/AP-TT

Nya löften i Gambias maktkamp

13 januari

Spänningen stiger i Gambia inför nästa vecka, då presidentens mandatperiod löper ut. Valsegraren Adama Barrow försäkrar nu att den långvarige presidenten Yahya Jammeh kan se fram emot en trygg ålderdom i hemlandet.

2017 - allt kan hända

13 januari

Arbetet Global tittar framåt mot 2017.

Den årliga sifferstormen

01 Erik L vinjettbild
12 januari

Arbetet Globals Erik Larsson plockar ut det viktiga ur FN:s internationella arbetsorganisation ILO:s globala lönerapport.

”Väldigt, väldigt svårt för Sverige”

11 januari

Sverige ligger nu på tolfte plats på EU:s arbetslöshetslista.
– Det kan bli väldigt, väldigt svårt att nå målet om lägst arbetslöshet 2020, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

Obama torkade tårarna under sitt sista tal

11 januari

Efter åtta år som USA:s president höll Barack Obama ett känslosamt avskedstal. Han blickade framåt och uppmanade till politiskt engagemang.

Polsk riksdag öppnar

10 januari

I morgon, den 11 januari, öppnar Polen sitt parlament igen efter julledigheten. Men landet står inför en politisk kris och budgeten som lagts för detta år är antagen på ett illegalt vis.

Foto: Pontus Höök/TT

Stor dag för Sverige i säkerhetsrådet

10 januari

När FN:s nya generalsekreterare António Guterres talar inför säkerhetsrådet står konfliktförebyggande på agendan. Bakom inbjudan står Sverige, som i egenskap av ordförande hoppas hjälpa Guterres till en bra start på nya jobbet.

Kerry ber homosexuella om ursäkt

10 januari

USA:s utrikesminister John Kerry bad på måndagen hundratals före detta anställda vid utrikesdepartementet om ursäkt för att de förlorade jobbet efter kalla krigets början på grund av sin homosexualitet, i vad som är känt som ”lavender scare”.

Mer läsning → Arkivet
 • Globalkoll – senaste nytt

 • Arbetet på Facebook

 • arbetet
 • Medarbetarna på Arbetet:

 • FÖRDJUPNING

   

   

   

   

  Turkana_022 (kopia)

   

  bistånd

   

  tamas

   

  rep

   

  ikeadrag2-kopia (kopia)

   

  klimatkollage-webb-515x303-2 (kopia)

   

  xc_20_dwn_16_2014_hres-3 (kopia)

   

  Nolidrag-515x292 (kopia)