Måndagens strejk var den tredje strejkdagen under juni och har tvingat flera H&M-butiker att stänga, bland annat flagskeppsbutiken i Madrid. 

Hundratals strejkande samlades utanför den största H&M-butiken i protest mot att företaget inte gått med på fackets krav, skriver AP, vilket Handelsnytt rapporterat om. 

Facket kräver högre löner för H&M-anställda

Bakgrunden till strejken är att facket kräver högre löner för 4000 butiksanställda som jobbar inom H&M Group i Spanien. Där ingår varumärkena H&M, Other Stories och Cos. 

Enligt facket har lönerna inte höjts på flera år, samtidigt som levnadskostnaderna har ökat stort.

Dessutom har arbetsbelastningen blivit tuffare de senaste åren, bland annat på grund av uppsägningar under pandemin. 

”Situationen har blivit ohållbar”

– De butiksanställda har haft löner som varit frysta i många, många år. Nu upplever de att situationen har blivit ohållbar med det ekonomiska läget och de höga levnadskostnaderna, sade Ángeles Rodríguez Bonillo, från facket FECOHT-CCOO, till AP. 

Förhandlingarna mellan facket och H&M har pågått i flera månader, men bröt samman i förra veckan. Det har lett till en rad strejker som inleddes den 20 juni.

Facket har varslat om flera strejkdagar, bland annat de två första helgerna i juli. 

Det europeiska facket UNI sade till AP att strejkerna speglar ”en problematisk attitydförändring hos H&M mot mer otrygga deltidskontrakt”. Nyhetsbyrån har sökt H&M men inte fått någon kommentar.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.