Runt 1000 butiksanställda på H&M har fått sina tjänster omgjorda så att de får färre timmar, eller mindre ansvar, enligt Handels beräkningar. 

Några har fått gå från heltid till fem timmar i veckan, berättar en fackligt aktiv på H&M i Stockholm, och tillägger att det handlar om personer som har mer än 20 års erfarenhet. 

40 medarbetare slutar

Av sammanlagt 280 personer som fått hyvlade tjänster i Stockholm har runt 40 valt att säga nej och sluta. Resten har accepterat. 

– De är fortfarande upprörda och oroliga för hur de ska klara att försörja sig, men de flesta har ändå stannat kvar. Man måste ju ha ett jobb för att överleva, så man känner inte att man har något val, säger den fackligt aktiva, som vill vara anonym. 

Det har varit en turbulent tid, och stämningen är fortfarande sådan att det känns bäst att inte gå ut öppet med kritik, säger personen.

Förlorar 10 000 per månad

Förutom att antalet timmar skurits ner, så kallad hyvling, har många som tidigare haft ansvarstjänster också förlorat ansvar och med det lönetillägg.

– Det kan handla om 10 000 kronor som man förlorar varje månad om man går från en ansvarstjänst på heltid till en säljtjänst med tio timmar mindre.

Det var för några veckor sedan som de butiksanställda skulle meddela om de accepterade nya tjänster med färre timmar. De har nu fått besked om vilka tjänster och timmar de får i framtiden.

Ska vara klart i september

Just nu råder en övergångsperiod där alla fortfarande har kvar sina gamla arbetstider.

De första hyvlade tjänsterna i Stockholm startar i maj, och sedan kommer de anställda gå på sina nya kontrakt löpande under sommaren. 

När det sker avgörs av anställningstid och vilka tjänster det gäller. I september ska förändringen vara helt genomförd.

– Jag tror många kommer att sluta i september. De har sagt ja nu, för att vara kvar under övergångsperioden och under tiden söker de nya jobb. 

H&M: ”Mycket ledsna”

H&M vill inte säga något om hur många som valt att sluta i stället för att acceptera hyvlingen. I en skriftlig kommentar säger företaget att förhandlingar fortfarande pågår, och att en majoritet av de 2 100 butiksanställda i landet inte får ändringar i sina kontrakt.

”Däremot har vi stor respekt och förståelse för att denna omställning innebär att svåra beslut måste fattas och att medarbetare påverkas i olika utsträckning vilket vi såklart är mycket ledsna över.” skriver företaget.

Enligt fackförbundet Handels handlar det om runt 1000 anställda som fått ta ställning till nya kontrakt med färre timmar eller mindre ansvar. 

280 av dem finns i Stockholm, drygt hundra i Malmö och minst 78 i Göteborg. Exempel på andra städer där många tjänster hyvlats är Umeå, Karlstad och Trollhättan, enligt fackets sammanställning som gjordes för ett par veckor sedan.