Inför fotbolls-VM i Qatar hamnade nästan allt massmedialt fokus på arenabyggen och arbetsolyckor i den lilla gulfstaten. På Arbetet Global bestämde vi oss för att rikta sökarljuset åt en annat håll.

En tidig oktobermorgon landade reportern Ivar Andersen i pakistanska Islamabad och reste sedan söderut, tillsammans med fotografen Mobeen Ansari, mot fotbollstillverkningens huvudstad Sialkot.

Här mötte de låglöneslitet hos de män och kvinnor som tillverkar fotbollarna och som själva aldrig skulle ha råd att köpa en VM-boll.

Bollen kostar mer än vad de tjänar på en månad, medan leverantören Adidas tjänar miljarder på tillverkningen.

”Effektivt får läsaren nya inblickar”

För det här reportaget har nu Ivar Andersen och Mobeen Ansari tilldelats Röda Korsets Journalistpris.

Juryns motivering lyder: 

Fotbollar sys från insidan och i Ivar Andersen och Mobeen Ansaris reportage får vi följa med till just insidan av fabriken, som tillverkar det som allt snurrar kring i ett fotbolls-VM: bollen. Ett välvalt ämne under VM i Qatar, lågmält och effektivt får läsaren nya inblickar i spelet bakom världens största sport. I bild och text möter vi arbetare som visserligen har lagstadgad minimilön, men som trots 72-timmars veckor inte har råd att köpa en boll. Reportaget lämnar en med frågan: Vem är det egentligen som betalar priset för fotbollen?

Ivar Andersen gläds åt att det är ett reportage om globala leveranskedjor som nu prisas. 

– Nästan alla människor i världen förenas av att vi måste arbeta för att kunna leva. Jag är glad att det går att vinna pris med journalistik som tar sin utgångspunkt i det. Och så är jag, som alltid, väldigt tacksam mot de människor som möjliggör de här berättelserna genom att dela med sig av sina liv och sin tid, säger han. 

– Som bildjournalist inspirerar det här mig att gräva upp fler berättelser. Jag hoppas att uppmärksamheten bidrar till att öka medvetenheten och sätta fokus på de globala arbetsvillkoren, säger Mobeen Ansari, pakistansk bildjournalist med bas i Islamabad.

Resestipendium på 30 000

Själva priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.

Vart skulle det just nu kännas mest angeläget att resa, Ivar Andersen?
– Det finns så många platser som förtjänar vår uppmärksamhet. Men jag och Mobeen har pratat om att resa till Baluchistan ihop. Det är en region där våldsamma stater och väpnade rörelser tävlar om resurser medan fattiga gruvarbetare befinner sig i korselden. Det är också en vit fläck dit nästan inga journalister reser. 

”Har fördjupat svensk utrikesjournalistik”

Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson ser priset som ett kvitto på något mer än bara det här reportaget:

– Med sitt berättande har Ivar Andersen under flera år fördjupat svensk utrikesjournalistik till att handla mindre om storpolitik och internationella kraftmätningar till att mer handla om människors kamp för att överleva, säger en väldigt glad Yonna Waltersson.