Det blev ingen utvidgning av storstrejken i Norge. I stället enades parterna på torsdagseftermiddagen om att lönerna ska öka med 5,2 procent under 2023, rapporterar Fri Fagbevegelse

Alla LO-anställda ska få ett lönepåslag om 7,5 norska kronor per timme. På ett år innebär det 14 625 kronor mer i lön för en heltidsanställning. 

Lågavlönade LO-medlemmar ska dessutom få ett extra påslag på tre eller fyra kronor i timmen. 

Inför löneförhandlingarna var LO:s uttalade mål att alla medlemmar skulle få reallöneökningar. Det innebar att löneökningarna behövde vara högre än inflationen, som väntas ligga på knappt 5 procent i Norge under 2023. 

Facket nådde sitt mål, men det krävdes konflikt. 

– Det här är LO:s bidrag till att stoppa en utveckling som gått åt fel håll. Det bidrar till att öka köpkraften hos de breda lagren av LO-medlemmar. Det visar nyttan av att strejka, säger LO-ordföranden Peggy Hessen Følsvik.

En bekymrad NHO-chef efter strejken i norge, där löneökningarna blev högre än inflationen
Dyrt för medlemsföretagen, anser NHO-chefen Erik Ole Almlid om uppgörelsen.

LO-ledaren kallar löneuppgörelsen ”historiskt bra”. Fullt lika muntra är tongångarna inte hos arbetsgivarnas organisation NHO. 

– Det är väldigt många av våra medlemsföretag som nu får en kostnadsökning som kommer vara tung att bära, säger NHO:s vd Erik Ole Almlid till Fri Fagbevegelse. 

Löneuppgörelsen omfattar runt 185 000 LO-medlemmar.