Konflikten mellan Vårdförbundet och SKR har pågått i snart en månad, med övertids- och nyanställningsblockad.

I går, tisdag, trappade förbundet upp konflikten genom att varsla om strejk i fem regioner. Som svar begärde arbetsgivarsidan att medlare skulle kopplas in för att bistå parterna.

− Ska vi kunna komma fram till ett avtal och få stopp på Vårdförbundets strejkåtgärder, så måste vi förhandla. Därför är det dags att medlare kallas in för att vi ska kunna lösa upp konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i en kommentar.

”Det kommer vi aldrig gå med på”

Men det säger alltså förbundet nej till.

– Att gå in i medling nu skulle i praktiken innebära att våra medlemmar riskerar försämrade villkor. Det kan vi aldrig gå med på, därför säger vi nej, skriver Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, på Aftonbladets debattsida.

Striden handlar om den arbetstidsförkortning som förbundet vill ha. Deras krav är 75 minuter kortare arbetstid i veckan, något som Sineva Riberio anser är en enkel schemaläggningsfråga.

– Det kan handla om 7, 5 minuter i början av arbetspasset och 7,5 minuter i slutet, som man kan lösa i schemaläggningen. Det är alltså detta SKR säger blankt nej till, skriver hon vidare.

Lyssna på podden Arbetet Krim