KOMMENTAR. Jag får inte längre köa låtar på fester utan uppsikt. Mina vänner vet att det då bara är en tidsfråga innan jag tvingar alla att dansa till “Shake It Off” eller jag sitter själv i ett hörn, vaggandes fram och tillbaka, medan jag sjunger med till tiominutersversionen av “All Too Well”.

Trots att Taylor Swift är vår tids mest inflytelserika artist är de inte fans. 

Dels tycker de att hon är basic, men det är bara för att de inte förstår vilket geni hon är som låtskrivare. Dels är det för att hennes förmögenhet uppskattas till 1,1 miljarder dollar och att hennes privatjet 2022 släppte ut mer koldioxid än tusen vanliga personer gör på ett år. 

Det är inte svårt att hitta skribenter till vänster som kritiserar progressiva swifties för att hyckla. Hur kan man vara socialist, antikapitalist och intersektionell feminist och samtidigt avguda en miljardär som kanske mest är intresserad av ens pengar?

Och, okej, de har en poäng där. Delvis.

Ingen borde vara så rik som Swift

Ingen borde nämligen vara så rik eller ha så stora utsläpp. Inte ens en av världens bästa artister och en av de som mest av alla förtjänar sin rikedom.

Till skillnad från de flesta miljardärer har nämligen Swift inte ärvt sin förmögenhet. Och hon jobbar fortfarande i sitt yrke – dessutom flitigare än många andra musiker. 

På fem år har hon skrivit och släppt fyra album, samt ytterligare fyra nyinspelningar av hennes gamla album som hon förlorade rättigheterna till efter en tvist med sitt förra skivbolag.

Det är uppfriskande med tanke på att många miljardärers rikedomar bygger på avkastningen av redan befintliga högar med pengar, snarare än hur mycket eller hårt de arbetar. 

Även för vanliga personer är ens tillgångar och inkomst inte nödvändigtvis kopplat till hur mycket eller hårt man arbetar, eller ens vilken utbildning man gått. 

Välfärdsyrken som lärare och sjuksköterskor kämpar med hög arbetsbörda och dålig arbetsmiljö, men kan tjäna mindre än en kontorsarbetare som råkar vara särskilt bra på att förhandla sin lön.

Dollarmiljardärer under 30

Alla dollarmiljardärer under 30 år har ärvt sina förmögenheter, enligt The Guardian.

Den fattigaste av världens 2 800 dollarmiljardärer skulle kunna täcka nästan hälften av det totala underskottet för Sveriges regioner under 2024. SKR har uppskattat detta till 24 miljarder kronor. 

Världens nykapitalism har skapat en ny ultraöverklass, som behåller sina rikedomar och låter dem gå i arv samtidigt som hushållens kostnader ökar och åttahundra miljoner människor lider av hunger över världen.

Jag tror verkligen att Taylor Swift bryr sig. Hon har stöttat demokratiska kandidater, Black Lives Matter, hbtqi-rättigheter och aborträtt.

Hon ger enorma bonusar till alla som jobbar på Eras-turnén och donerar till food banks i alla amerikanska städer hon spelar i.

Rikedom rimmar illa med värderingar

Men när fattigdomen i USA ökar, deras infrastruktur fallerar och människor går bankrupt av att bryta ett ben rimmar hennes enorma rikedom illa med värderingarna.

Det är ingen slump att just Taylor Swift är världens största artist. Det känns fortfarande – nästan tjugo år efter hennes första album – som att hon skriver låtar just till en själv. 

Hennes positiva effekt på samhället går inte att underskatta. Och hon bryr sig inte ett smack om vad jag tycker hon borde göra med sin rikedom.

Hela hennes resa som artist har handlat om att frigöra sig från andras förväntningar. Oavsett om de kommer från kändisar, media eller sina egna fans. 

Men när det kommer till kritan är hon också en ultrarik kapitalist och alltså en av de som tjänat mest på de ökade klyftorna.

För miljardär, det blir man bara om man tar ut mycket större marginaler än man behöver.