DEBATT. En ensamstående mamma med tre barn, omsorgsfullt uppkallade efter palestinska frihetshjältar, är på väg till parken för att leka. Hon har med sig matsäck, kaffe, saft till barnen, bröd, zatar och kokta ägg. Hon har inte råd att ta barnen på café men det gör inget för på Folkets Park får barnen leka, träffa vänner, hon träffar andra vuxna, pratar, umgås. 

Lördagen den 4 maj kommer Folkets Park, belägen intill stadsdelen Möllevågen i hjärtat av Malmö, förvandlas till Eurovision village. 

Parken kommer att spärras av med kravallstaket, för att komma in kommer det att krävas visitering. Poliser kommer att vara utplacerad med extra vapen. 

Eurovision village är en del av Eurovision Song Contest. Huvudsponsor är hud- och hårvårdsföretaget Moroccanoil.  

Politiska SVT-program som normalt sett är undermåliga (Agenda) eller nyheter som kan vara vinklade (Aktuellt och Rapport) har under kriget i Gaza gång på gång misslyckats med sin journalistiska uppgift att balanserat belysa två sidor av en konflikt. 

Fällt SVT för partiskhet

Granskningsnämnden har fällt SVT mer än en gång för att strida mot kravet på opartiskhet. Men med hanteringen av Eurovision, Israels medverkan och att musiktävlingen sponras av ett företag med fabriker i Israel tar SVT:s misslyckande till en annan nivå. 

SVT agerar som ett storföretag där den ena handen leker objektiv journalistik medan den andra rentvättar ett folkmord.

Artister visar civilkurage genom att hoppa av firandet i Malmö – på SVT:s Kulturnyheterna sägs att de hoppar av för att de har utsatts för påtryckningar

Samma morgon som SVT och andra medier rapporterar om funna massgravar i Gaza har Morgonstudion ett lättsamt inslag om förberedelserna för den stora schlagerfesten i Malmö. Frågan om varför Ryssland uteslöts ur Eurovision men Israel får vara kvar uteblir. 

Har grävande journalister tagit ledigt?

Har alla grävande journalister tagit ledigt? Finns det ingen som kan granska Moroccanoil och sponsringen av Eurovision village? Vart tog devisen om ”follow the money” vägen? 

Under Fotbolls-VM i Qatar 2022 visade SVT att det går att balansera bevakning och kritisk granskande journalistik. 

Men när underhållningen som används för att tvätta bort brott mot den mänskliga rättigheterna sker på hemmaplan tycks alla journalistiska röster i yttrandefrihetens högborg ha tystnat. 

En mamma slits ur sitt hem, soldaterna drar i hennes hår, de slänger ut de minsta barnen, mamma ser soldaterna skämta om att kasta bort hennes bebis, men sedan sätter de ner bebisen på gatan. Hon vädjar om att få hämta några ägodelar. De svarar med sina vapen. 

Det är den 15 maj 1948 i Palestina och Al Nakba har startat. Drygt 750 000 palestinier kommer att fördrivas, med nyinstiftade lagar kommer israeler att ta egendom och jord från palestinier och göra till sitt.  

Ett fruktansvärt terrordåd utfört av Hamas som dödar 1 200 oskyldiga civila israeler och tar 230 i gisslan blir inledningen på ett fullskaligt krig mot Palestina. 

34 000 civila palestiner döda

Ockupationsmakten Israel, uppbackat av USA och andra västländer, har till dags datum dödat 34 000 civila palestinier, varav 15 000 är barn.

Sjukhus efter sjukhus har jämnats med marken, kuvöser har stängts av, med döda för tidigt födda spädbarn som följd. 

Moskéer och kyrkor har demolerats. Det pågår ett folkmord som vi följer i realtid. Sverige kommer att ihågkommas som landet som välkomnade ett israeliskt bidrag, en låt som hette ”October Rain” från början, en politisk schlager om terrordåden.   

Check-point av ockupationsmakt

SVT förvandlar Folkets park i Malmö till Eurovision village. Vill man ta sig förbi avspärrningarna in i den park som sägs tillhöra folket, behöver man låta sig visiteras. 

Som att passera en check-point kontrollerad av en ockupationsmakt. 

De allra flesta av mina vänner i Malmö tillhör familjer som har fördrivits från sina hem. En del är palestinier, andra från Mellanöstern, många från Latinamerika.

Nu ska dessa människor, som drevs på flykt och fann ett nytt hem i Malmö, berövas sin park. 

Det finns tusen anledningar att protestera mot Eurovision – Eurovision village är ännu ett.