Bristande vandel. Så kan SD-regeringens hantering av svensk kultur och svenska traditioner beskrivas.

Först gav de sig på julen. Högkostnadsskyddet mot höga elpriser utlovade Kristersson till första november, “i god tid före jul”. Men det blev inget högkostnadsskydd, utan ett fjuttigt elstöd som alla norr om Daläven fick först efter nationaldagen. Vissa rättrogna moderater tvingades därmed fira jul först efter påsk.

Gav Sanna Marin en kindpuss

Sedan slarvade Kristersson med att ta i hand. När han träffade Sanna Marin i november hälsade de på varandra med… en kindpuss.

Även midsommarfiranden hotas av regeringens slarv då avgifter nu drabbar hårt arbetande föreningar. Hemma i Dalarna har kullor och masar högljutt frågat regeringen om det är någon idé att planera för majstångsresning som vi brukar? 

Och nu är även valborg hotat.

Förbjudet att elda grenar och löv

I början på april meddelade Naturvårdsverket att EU:s nya avfallsdirektiv innebär att det “i praktiken inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall”. Bye bye, valborg. 

Efter det blev kommunerna nedringda av medborgare som undrade vad det var som gällde, egentligen. Vips så fanns det snart 290 olika tolkningar av direktivet. 

Men då kom Ebba Busch, energi- och vice statsminister, som en räddare i nöden. Hon satte fyr i sin trädgård och la upp på Instagram. Budskapet var glasklart: “Du ska visst få bränna löv i din trädgård”.

Från Ebba Buschs instagram

Därmed var saken ur världen. Eller?!

Fortsatt oklart vad som gäller

Men nej. För några dagar senare gav Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister på Busch departement, ett helt annat besked: “Det gäller att ha sunt förnuft”. 

Jaha, och vad betyder det? Kan vi elda majbrasor, en svensk tradition sedan medeltiden, i år eller inte? 

Tyvärr är det oklart. Så nu ska regeringen ta fram ett förtydligande av vad det nya regelverket innebär. Men det ska vara klart först runt midsommar… Långt efter att vintern rasat ut bland våra fjällar.

Att SD-regeringen slarvar med enkla frågor, som att inte förstöra svenska högtider med regelkrångel, säger en hel del om deras förmåga att hantera komplexa frågor som kriser och klimathot.