Restaurangägaren dömdes i höstas i Göteborgs tingsrätt för bland annat medhjälp till människoexploatering, hans fru dömdes för människoexploatering. Arbetet berättar i den nypublicerade podden ”Arbetet Krim: Barnflickan som flydde” om hur parets barnflicka övervakats med kameror och arbetat dygnet runt.

När hon kom till Sverige år 2020 sökte man arbetstillstånd för henne som kallskänka på en restaurang som mannen äger. Den före detta åklagaren Thomas Ahlstrand beskriver detta som en lögn:

– Vi skriver till myndigheterna att du ska jobba i restaurangen, men det ska du ju inte, säger han i podden om vad den filippinska barnflickan fick höra.

”Inte klarat lämplighetskrav”

I slutet av förra året tog Göteborgs stad beslut om att dra in serveringstillståndet, alltså tillståndet att servera alkohol, för den dömde mannens restaurang som ligger mitt i centrala Göteborg.

Den kommunala förvaltning som tagit beslutet menar att restaurangen och dess företrädare inte har levt upp till alkohollagens lämplighetskrav. 

Man hänvisar bland annat till tingsrättsdomen där ägaren, utöver medhjälp till människoexploatering, även döms för brott mot utlänningslagen och folkbokföringslagen. I beslutet lyfts även fram att det finns betalningsuppmaningar som rör verksamheten.

Fick rätt i domstol

Men restaurangen överklagade beslutet. I överklagandet sägs att bolagets verksamhet består endast i att bedriva restaurang- och krogverksamhet och att det inte vore möjligt utan serveringstillståndet.

I mars i år beslöt förvaltningsrätten att tillståndet inte ska dras in, i domen slås fast att det räcker med en varning i det här läget. Men nu har Göteborgs stad sökt om prövningstillstånd i kammarrätten, som ännu inte svarat på om målet kommer att prövas där. 

I överklagandet hävdar Göteborgs stad att brottet mot utlänningslagen inte hade kunnat fullbordas utan möjligheten att på pappret anställa kvinnan i serveringsverksamheten. Vidare betonas att människoexploatering är ett allvarligt brott.

I överklagandet sägs också att kammarrätten behöver ta upp målet för att ge framtida vägledning om hur den här typen av brottslighet ska bedömas i relation till serveringstillstånd.

Tingsrättsdomen om medhjälp till människoexploatering är överklagad och ska prövas i hovrätten i höst.

Lyssna på podden Arbetet Krim