Vivian är klädd i pyjamas när hon kliver ut från porten på en av Göteborgs finaste adresser. Efter tio dagar orkar hon inte mer. Hon flyr – och vill få hjälp – men vet inte var polisstationen ligger. 

Av en slump träffar hon en kvinna som visar sig komma från hennes eget hemland, Filippinerna. Kvinnan ser Vivians förtvivlan och följer henne till polisstationen på andra sidan ån, Fattighusån. 

”Kunde ta på hennes desperation”

Där möter hon polismannen Robbin som tar emot hennes anmälan.  

– Man kan ta på hennes uppgivenhet och desperation, minns han. 

Att gå till polisen är hennes sista utväg, upplever Robbin. Efter förhöret ordnas en akutplats på ett skyddat boende för Vivian, som egentligen heter något annat.  

– Jag har aldrig under mina tre år haft något som liknar det här, förklarar polisen Robbin om fallet.  

När Vivian besöker polisen har det alltså gått tio dagar sedan hon hämtats upp på Landvetters flygplats för att jobba som barnflicka hos en krögarprofil och hans fru.  

Inget blir som hon tänkt sig. 

Senare ska polisen rubricera det Vivian varit med om för människoexploatering. 

Flott Göteborgsadress

Vid husrannsakan som polisen gör på den flotta Göteborgsadressen finner de ännu en barnflicka, som vi kallar Maria. Hon har fått höra att paret ”skulle ringa polisen” om hon flyr. Hon stannar. I över två år.  

Hör Marias och Vivians berättelser och krögarparets version, som är en helt annan.  

Podden Arbetet Krim Barnflickan som flydde är berättelsen om kameraövervakning, pass som inte lämnas åter, om arbetstillstånd byggda på lögner. Och om rädsla för ”en mäktig familj”. Flera år efteråt drömmer Vivian fortfarande om dem. 

Lyssna på första avsnittet av podden, om ett ovanligt rättsfall på skuggsidan av arbetslivs-Sverige. 

Podden har gjorts i samarbete med produktionsbolaget Filt och producenten Olivia Sandell. Reporter är Jenny Berggren. Exekutiv producent är Lena Hennel. Ansvarig utgivare Yonna Waltersson

Lyssna på berättelsen om Barnflickan som flydde

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster