Sverige april 2024 – det finns de som upplever det som ett laglöst land. Medialt fokus landar på gängkriminaliteten. Men under ytan pågår så mycket mer.  

Med den nya podden Arbetet Krim riktar tidningen Arbetet ljuset mot arbetslivets mörkare sidor. Först ut är två avsnitt om en barnflicka som känner sig tvungen att fly från sin arbetsgivare, en krögare och hans fru. 

– Arbetslivskriminalitet är ett av de riktigt stora samhällsproblemen i dagens Sverige. Människor utnyttjas. Det finns arbetsmiljöer som är direkt livsfarliga. Och hänsynslösa företagare skiter i lagar och regler, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson. 

Arbetet har unik roll

Krimpoddar är populära, men just på det här området har Arbetet en unik roll att spela, påpekar hon. 

– Arbetets styrka är att vi kan arbetslivet, inte bara det som håller sig till regelboken utan också det som finns på skuggsidan. För att skildra det – och nå ut till en ännu större publik – har vi valt att starta Arbetet Krim.  

Första avsnittet handlar om den filippinska barnflickan Vivian.

Klädd i pyjamas kliver hon ut från porten på en av Göteborgs finaste adresser. Efter tio dagar orkar hon inte mer. Hon flyr. Kvar i lägenheten lämnar hon den andra barnflickan.   

De har fått höra att familjen som de jobbar hos är mäktig, att paret tänker ringa polisen om de flyr. Ändå väljer en av dem att göra det.  

”Riskerar att råka väldigt illa ut”

Arbetets reporter Jenny Berggren är den som följt historien. Hon har gjort intervjuerna som gör att den som lyssnar på Arbetet Krim får ta del av den starka berättelsen. Hon medverkar också själv i podden.

– Just de här fallen med människoexploatering handlar ju om personer alldeles längst ner på arbetsmarknaden som riskerar att råka väldigt illa ut och vara i situationer där de har svårt att kräva några rättigheter, säger hon.

Podden har gjorts i samarbete med produktionsbolaget Filt och producenten Olivia Sandell. Exekutiv producent är Lena Hennel. Ansvarig utgivare är Yonna Waltersson. 

Förra året vann Arbetets podd Från Golvet, med brännande historier från arbetslivet, pris för Årets Ljud på Tidskriftsgalan. De avsnitten kan du lyssna på här.  

Lyssna på Arbetet Krim här

Lyssna på berättelsen om Barnflickan som flydde

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster