Tidigt i höstas lyfte det lokala skyddsombudet problemen kring läckande vatten i båtfabriken i Storebro strax utanför Vimmerby.

Vattenläckaget berör främst en korridor och en tillhörande kontorsbyggnad. Lösningen blev att spärra av området i väntan på reparationer, reparationer som fortfarande inte genomförts.

Enligt uppgift ska dock vatten även tagit sig in i produktionssalen där cirka 15 anställda arbetar med att bygga inredning till Storebro-modellerna 435 Commander och 435 Suntop.

Skyddsombud: ”Händer inte ett smack”

Risken finns nu att mögelsporer sprids och att vattnet orsakar elfel inne i fabriken, anser Patrick Sjöberg, regionalt skyddsombud för GS-facket.

– Man har inte fått någon respons alls. I stället hör vi att de kontaktat en snickare som lämnat en offert på några hundratusen. Sen händer inte ett smack, säger han till Arbetet och fortsätter:

– Personalen har tröttnat på det här. Därför har jag skickat in en ny anmälan.

Lyxmärke som jobbat med försvarsmakten

Storebro Boats har en lång och anrik historia. Kung Carl XVI Gustav ägde tidigare en båt och företaget har även utvecklat militärbåten stridsbåt 90 E tillsammans med Försvarets Materialverk. Storebro är också känd för att ha haft med en av sina båtar i den svenska filmklassikern Göta Kanal.

I marknadsföringen lyfter Storebro gärna fram sin historia och använder även slagord som ”lyx i framkant”. Enligt Patrick Sjöberg rimmar det illa med faktumet att företaget låter personalen arbeta i undermåliga lokaler.

– Det är ett fint gammalt märke och man har byggt de här båtarna på samma ställe sen starten. Jag tycker att arbetsgivaren borde vara mer rädd om ett sådant varumärke.

VD:n: ”Vi kommer definitivt att åtgärda”

Enligt vd:n för Storebro Boats, Roger von Haugwitz, rör sig allt om ett missförstånd.

– Det är så enkelt att det har blivit ett missförstånd med min platschef här. Vi skulle träffas och gå igenom det där. Vi har bestämt möte och allting.

Men varför har ni inte gjort något åt detta tidigare?

– Snickarnas rekommendation var att det inte gick att göra något grund av vädret och snön. Det är ett stort hus som varit utsatt för mycket under årets lopp.

Vad är ditt budskap till personalen som får jobba i lokalerna?

– Det är en självklarhet att vi ska fixa det här. Vi gör våra årliga kontroller på allt. Vi kommer definitivt att åtgärda det.

Några timmar efter Arbetets samtal med Roger von Haugwitz så ringer skyddsombudet Patrick Sjöberg upp och berättar att han drar tillbaka anmälan till Arbetsmiljöverket. Detta efter ett skarpt löfte från arbetsgivaren om att åtgärda det läckande taket.

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet