En sjuk människa ska inte tvingas jobba. Det borde vara precis så enkelt. En sjuk människa ska mötas av vård och stöd. För att när det är möjligt få hjälp och rehabilitering att återvända till arbetsmarknaden. 

Ska det vara så svårt? Ja, tydligen.  

Allt sedan den dåvarande alliansregeringen tidigt 2000-tal drev igenom sin stupstock är sjukförsäkringen ett moras. Där den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen gjorde allt för lite för att förändra situationen till det bättre.   

Vi möter Anna. Hon bär på en berättelse om hur fel det har gått med de regler som omgärdar den som har oturen att bli sjuk. Anna tvingas i dag att leva på sparpengar och anhöriga. Allt på grund av att Försäkringskassan gjorde fel. Ett misstag som de själva erkänner, men som de vägrar ändra.   

Vi har skrivit om liknande historier tidigare i Arbetet. De små misstagen som kostar sjuka och arbetslösa allt. Men att ställa sig upp mot jättar som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är lättare sagt än gjort. Det kräver egentligen att du är fullt frisk – och helst lite till.   

Rådande sjukförsäkring sviker sjuka om och om igen. Den skulle behöva en stor och omfattande upprustning – inte minst på rehabiliteringsområdet. Men i stället för politiken oss i rakt motsatt riktning.    

Högerregeringens utredare väntas i närtid lägga förslag om att återgå till hårdare regler i sjukförsäkringen. Lättnader för äldre ska avskaffas och sjuka ska prövas mot en fiktiv arbetsmarknad, enligt uppgifter som läckt ut.   

Många fler än Anna lär råka illa ut – av ett misstag som Försäkringskassan gör eller att de drabbas av nya hårda regler. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle. Fack och opposition måste protestera på alla sätt som går.