Hösten 2023, en kvinna, anställd på Green Cargo, står på ett litet fotsteg i änden av en godsvagn när vagnar flyttas för att lastas om. Plötsligt spårar vagnen ur, hon faller hon och blir påkörd. Kvinnan överlever men får amputera en fot.

Nu har Arbetsmiljöverket polisanmält Green Cargo för misstänkt arbetsmiljöbrott i samband med olyckan.

– Vi anser att de har brutit mot våra föreskrifter, säger Karin Boulanin Förander, jurist på Arbetsmiljöverket.

Många liknande olyckor

Det inte är första gången en olycka sker i samband med att de anställda står på sådana fotsteg när de växlar och kopplar godståg, något Arbetet flera gånger skrivit om.

Sedan 2012 har det skett tre dödsolyckor, ett tiotal andra olyckor och omkring 20 tillbud, där det kunnat sluta illa, kopplade till fotsteget, på Green Cargo.

Så sent som i går (onsdag) omkom en anställd på Green Cargo som arbetade med att koppla tåg. Det är i nuläget oklart om han stod på fotsteget när olyckan skedde.

Green Cargos kommunikationschef, Stephan Ray, har inte tagit del av polisanmälan.

– Men polisen gör ju alltid utredningar av allvarliga olyckor. Nu får vi avvakta och se om de inleder en ny förundersökning med anledning av anmälan.

Känd risk

Karin Boulanin Frölander på Arbetsmiljöverket vill inte uttala sig om det här ärendet specifikt, men säger att antalet likartade olyckor kan spela roll.

– Generellt sett kan man säga att om det går att förutse en risk så finns det större chans för arbetsgivaren att åtgärda den risken, än om man inte känner till att risken finns överhuvudtaget.

Så eftersom det skett många olyckor borde Green Cargo varit medvetet om riskerna?
– Jag vill inte uttala mig om det. Men i ett generellt resonemang är det lättare att förebygga kända risker som återkommer ofta, säger Karin Boulanin Frölander.

Kan bli förbjudet

Händelsen i Södertälje hamn ledde också till att Arbetsmiljöverket lämnande en underrättelse till Green Cargo om totalt förbud mot att åka på fotsteget. 

Green Cargo ska inkomma med ett svar senast den 31 mars. Om det inte är tillfredsställande överväger Arbetsmiljöverket att förbudet ska träda i kraft i juni.

Enligt Stephan Ray är man överens med Arbetsmiljöverket om att åkning på fotstegen ska stoppas.

– Vi har sedan januari ett förbud mot att åka på fotsteget på loken och vår ambition är att sluta åka på fotstegen även på vagnarna. Men den hantering måste ske i särskild ordning och där ska vi återkomma med svar på hur vi jobbar med den frågan framåt, säger Stephan Ray.

Olyckor kopplade till fotsteget

20 sep 2012 En kvinna, anställd på Green Cargo, omkommer efter att ha fallit av fotsteget på ett lok som spårat ur i Sundsvall.

27 jun 2014 En Green Cargo-anställd man som åker på fotsteget i Jordbro söder om Stockholm kläms i en krock med en lastbil i en obevakad plankorsning. Mannen överlever, men mister ett ben.

3 jan 2018 En 49-årig Green Cargo-anställd ska flytta 28 tomma timmervagnar till en terminal Bastuträsk. Han står på fotsteget och radiostyr vagnarna när han faller och blir överkörd. Han omkommer.

1 nov 2019 60-årige Nisse, anställd på Green Cargo, håller uppsikt från fotsteget på en godsvagn som backas på Smurfit Kappas industriområde i Piteå. Han kläms till döds när vagnen han åker på krockar med en lastbil i en plankorsning.

5 aug 2020 En man som arbetar för CFL Cargo faller av fotsteget och blir överkörd i Sundsvall. Han omkommer. Enligt Haverikommissionen är en sannolik orsak att han tappat fotfästet eller balansen i samband med att godsvagnarna bromsat in.

16 nov 2022 En anställd på Hector Rail står på fotsteget till en godsvagn som krockar med en timmerbil. Olyckan sker i en obevakad plankorsning på ett industriområde i Varberg. Mannen omkommer.

13 sep 2023 Den olycka som lett fram till Arbetsmiljöverkets polisanmälan inträffar i Södertälje hamn. En kvinna, anställd på Green Cargo, står på fotsteget när vagnar flyttas för att lastas om. När vagnen spårar ur faller hon och blir påkörd. Hon överlever men får amputera en fot.

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet