I dag börjar deklarationerna skickas ut. Har man tur finns det några tusen att hämta. Så halleluja! Matpriserna fortsätter att höjas än idag men den ångesten som många känt sen många, många månader tillbaka kan nu äntligen lyftas från våra axlar, om ens i bara några få sekunder.

Prisa herren! Ring klockorna! Fram med palmbladen! Våra plånböcker står uttorkade, utsvultna och magra på sina knän framför oss och ber om att få behålla en endaste liten slant. För första gången på länge kan man bränna en hel återbäring på en veckas normala matinköp. 

Ångestfylld mardröm

För många känns dock skattedeklarationslabyrinten som en snårig och omöjlig mardröm. En mardröm där mycket står på spel. Om ens arbetsgivare drar för lite i lön eller om man själv råkar göra vissa misstag eller glömma att räkna med vissa saker så kan man slås av en rätt rejäl restskatt. En restskatt som för många svenskar skulle kunna stå i vägen för barnens aktiviteter, mat eller till och med hyra. 

Den ångesten, eller livräddande glädjen som Sveriges arbetande befolkning just nu känner är dock inte allmängiltig för hela landet. Den grupp människor som har råd att anställa en personlig ekonomiansvarig begår till exempel sällan några ruinerande skattemisstag (om inte medvetet såklart). 

De rikas jubel

Deklarationstidernas stora glädjejubel kommer från samhällets övre, och betydligt mindre, skikt. För nu kommer det äntligen pengar åt de som verkligen bär vårt samhälle! För visst gynnar vårt skattesystem de som utför samhällets viktigaste arbeten?

Jag menar: i år beräknas ränteavdraget stiga till 63 miljarder kronor, vilket innebär att om man tagit alldeles för stora lån så betalar samhället en för det. Dessutom utökas både rut- och rotbidragen under året då taken för avdragen separeras. 

Så länge man bor tillräckligt stort och har så många dyra teknikprylar att en helt vanlig vardag drar mer el än hela Dreamhack så får man såklart gigantiska avdrag på kommande elräkningar. Det är inte bara skönt att installera en bubbelpool på sin tomt. Det är även ekonomiskt ansvarigt.

Vem betalar?

Mer än en fjärdedel av statens kostnader för skatteavdragen går till den tiondel i samhället som har högst inkomster. Och vem är det som betalar avdragsfesten? 

Ja, 60 procent av Sveriges skatteintäkter kommer från beskattat arbete. Vad skönt att en ensamstående sjuksköterska och en tjugoettåring i kassan på McDonalds tillsammans kan betala för en aktiemiljonärs uppvärmda pool och städhjälp. Vad fint att vi hjälps åt hörni, det här är gemenskap i praktiken. 


Ali Alonzo praktiserar på Arbetets ledarredaktion inom ramen för Aftonbladets ledarskribentsutbildning.