Sedan i slutet på november har Elektrikerförbundet satt allt arbete som rör service och reparationer av Teslas laddstolpar i blockad. 

I och med gårdagens besked från Seko utökas sympatiåtgärderna kring Teslas ladd-infrastruktur i Sverige till att även omfatta själva stationerna som försörjer stolparna med ström.

Rad projekt stoppas

Åtgärden innebär att en rad projekt som Tesla har på gång kommer att stoppas.

– Inga nya stationer kommer att installeras över huvud taget. Det här är svårt för dem att runda.  Oavsett om de hittar andra som kan göra jobbet så är det ändå elbolagen som måste koppla på strömmen och de är organiserade av Seko, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet.

Trots det tror facken att åtgärden främst kommer att slå på lång sikt. Men det är i sig en signal om att IF Metall är beredda att hålla i gång strejken länge, säger Veli-Pekka Säikkälä.

– Det finns ett tryck. Och vi är redo för att det här inte är över än på ett tag. Det är också därför vi själva gick ut och tillfälligt hävde blockaden mot att reparera trasiga bilar som stått länge.  

En tredjedel strejkar

I måndags nyheten ut om att det endast är en tredjedel av de anställda på Tesla som deltar i strejken. Detta efter att Medlingsinstitutets årsrapport redovisat antalet förlorade arbetsdagar i strejken. 

Tidigare har IF Metall inte velat ange exakt hur många som strejkar, men enligt Veli-Pekka Säikkälä har det inte varit ett tecken på svaghet. Man har gjort så för att skydda medlemmar, säger han.

– Vi har hela tiden vetat att vi varit tvungna att ge siffror till Medlingsinstitutet. Att vi inte sagt hur många som strejkat är för att Tesla i början på konflikten skrämde skiten ur folk. De gick runt och frågade sina anställda ”Ska du strejka?” Svarade man ja så fick man ta sitt pick och pack och gå hem, säger han och fortsätter:

”Fört dialog”

– I stället för att prata antalet deltagare har vi fört dialog. Nu är det fler folk som strejkar än i början. Vad jag vet har ingen av de som börjat strejka gått tillbaka till arbetet. 

Hur många projekt som berörs av Sekos sympatiåtgärder svarar varken IF Metall eller Seko på. De säger dock att Tesla har en plan på att bygga ett antal stationer i närtid och att dessa kommer att påverkas.

Arbetet har sökt Maria Lantz, pressansvarig för Tesla i Sverige, för en kommentar.