Det var under sommaren 2022 som ägaren till en livsmedelsbutik i Göteborg la märke till att personer tog ut mycket pengar från en bankomat, flera gånger i veckan. Butiksägaren kontaktade polisen och till slut hamnade ärendet om misstänkt penningtvätt på Ekobrottsmyndighetens bord. 

Det rör sig om 13 misstänkta personer, varav merparten kommer från Polen och Ukraina. Vissa är kända av polisen sedan tidigare.

Bankkonton i Polen

De har verkat inom två företag som har sålt byggtjänster för runt 64 miljoner kronor. Bara en bråkdel av intäkterna har redovisats till Skatteverket. 

I stället har pengarna, i flera led, skickats till olika bankkonton i Polen.

Av de 64 miljoner kronorna har 40 miljoner tagits ut i svenska kontanter från olika kontokort – och av många olika personer.

– Enligt vår utredning tyder allt på att kontanterna har använts för att avlöna svart arbetskraft inom byggbranschen, säger Katarina Kepplerus, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande.

Två män drivande

Nu åtalas de 13 personerna för misstänkt grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott. Brotten ska ha ägt rum från december 2021 till februari 2023. 

Två män ska ha varit drivande i brottsligheten. Den ena mannen figurerade som redovisningskonsult i företagen. Den andra mannen som faktisk företrädare och arbetsledare. 

Rättegången drar igång den 30 januari i Göteborgs tingsrätt.