Pensionsförvaltaren AMF, som ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv, äger Tesla-aktier till ett värde av runt två miljarder kronor. 

Som Arbetet tidigare rapporterat om, har AMF under en längre tid varit kritisk mot Teslas inställning till facklig verksamhet. 

Skickade brev

Redan i mars förra året, innan Teslakonflikten i Sverige, skickade man ett brev till bolagets styrelse efter att Tesla anklagats för att ha sagt upp anställda som försökt organisera sig fackligt.

När Arbetets reporter i december intervjuade Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande som sitter i AMF:s styrelse, var hon samtidigt inte beredd att säga att aktierna bör säljas

Lägger fram krav

Nu kommer beskedet att AMF, tillsammans med andra pensionsfonder i Norden och Europa, kommer att framföra ägarkrav på biljättens bolagstämma i vår.

Tomas Flodén, vd för AMF Fonder, berättar för SVT att de kommer att lägga förslag på att Tesla måste följa internationell arbetsrättslagstiftning.

Och till slut kan det bli aktuellt att sälja aktieinnehavet, meddelar han.  

– Det finns en risk för att de bryter mot någon av ILO-konventionerna, till exempel rätten att organisera sig och rätten om kollektiv förhandlingar. Då kommer vi inte att kunna äga dem, säger Tomas Flodén till SVT.