Omkring två miljarder kronor av LO-medlemmarnas pensionspengar är investerade i Tesla-aktier genom AMF. Det innebär att en strejkande Tesla-anställds pension kan påverkas av hur det går för företaget de ligger i konflikt med.

AMF ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv och förvaltar avtalspensionen för de LO-medlemmar som inte gjort ett aktiv val.

”Vi vill påverka Tesla”

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, sitter i styrelsen för AMF. Hon tycker att det är viktigt att försöka påverka Tesla, men är inte beredd att säga att aktierna bör säljas.

– Vi vill givetvis så långt det bara går kunna påverka Tesla till att förstå att här tecknar man kollektivavtal. I slutänden är det givetvis så att om man kommer till en ”point of no return” så tycker så klart LO att det är jävligt tveksamt om man ska ha kvar sin investering i Tesla.

Var går den gränsen?
– Det är om de går åt fel håll. De ska gå åt rätt håll och följa de internationella konventioner som vi har, ILO-konvention och så vidare. Går de åt fel håll och hamnar för dåligt på rankingen då kan man inte ha kvar innehavet.

Hon påpekar att AMF ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv. Uppdraget är att förvalta medlemmarnas pensionspengar så det blir så hög avkastning som möjligt till så låg kostnad som möjligt.

– Men det är klart att det inte ska ske till vilket pris som helst. Det finns andra bolag, framför allt techbolag, som redan finns på listan över företag vi inte investerar i.

Skulle AMF behålla Tesla-aktierna om du fick bestämma själv?
– Fick jag bestämma alldeles själv så skulle vi använda flera olika vägar för att faktiskt förbättra. Det allra bästa är att vi ser till att de tecknar kollektivavtal, oavsett var i världen man befinner sig och att man inte sysslar med att försvåra för facklig organisering, säger Therese Guovelin.

”Tesla på gränsen”

I helgen rapporterade Sveriges Radio att 16 stora nordiska investerare har skickat ett brev till Tesla där man uppmanar bolaget att teckna kollektivavtal i Sverige. Bland undertecknarna finns svenska Folksam, men inte AMF. Om Tesla inte ändrar sig kan det bli aktuellt att sälja aktierna, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Tomas Flodén, vd för AMF Fonder, fick man en förfrågan om att skriva under brevet. Även om han tycker att det är bra att andra ägare engagerar sig, valde man av två anledningar att låta bli.

– Dels tog man den danska flexicuritymodellen som ett exempel på vad som fungerar bra i Norden, och det håller vi inte med om. Vi ville hellre lyfta den svenska modellen som faktiskt fungerar, säger Tomas Flodén.

Den andra anledningen var att AMF redan i mars skickade ett brev till Teslas styrelse, alltså innan strejken, efter att Tesla anklagats för att ha sagt upp anställda som försökt organisera sig fackligt.

– Och vi tyckte att brevet som skickades nu var ett steg tillbaka och var vänligare mot Tesla än i brevet vi skickade.

Så ni var tuffare?
Ja, vi tycker väl själva att vi har drivit en lite hårdare linje.

Strejkbryteri – osmakligt men inte mot regelverket

Tomas Flodén har i en intervju med Dagens Industri sagt att Tesla är på gränsen till investeringsbart. Vad som skulle tippa dem över gränsen är om de bryter mot vissa internationella konventioner. Som exempel nämner han att någon som försöker organisera sig fackligt får sparken.

Men inte att man organiserar strejkbryteri?
– Det bryter inte mot ILO-konventionen, men kan vara osmakligt på andra sätt.

Och då agerar ni inte?
– Nej, det påverkar inte investeringarna så länge man spelar efter regelverket för den svenska arbetsmarknaden. Men vi försöker påverka Tesla just för att de har en dålig inställning till facket, till exempel genom strejkbryteri, säger Tomas Flodén.

I AMF:s riktlinjer för investeringar står det att man: ”ska värna föreningsfriheten och rätten till kollektiva förhandlingar; verka för avskaffning av barn- och tvångsarbete och främja säkra och sunda arbetsförhållanden.”

AMF

AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv.

Bolaget har hand om pengarna som betalas in till Avtalspension SAF-LO, som omfattar drygt 4 miljoner personer.

AMF förvaltar omkring 800 miljarder kronor och är den tredje största aktiva ägaren på Stockholmsbörsen.

Flexicurity

Ordet är en sammanslagning av de engelska orden flexibility (flexibilitet) och security (säkerhet).

Det innebär kortfattat att företagen ska ha lätt att säga upp personal men att det ska finnas ett ordentligt skyddsnät för den som blir av med jobbet.