Dagens Nyheter. Moderaterna. Academedia. Göteborg-Posten. Bulletin. SVT.

Många är de organisationer som med buller och bång presenterat Alice Teodorescu Måwe som en drömvävrning och i dag var det så dags för Kristdemokraterna.

Teodorescu Måwe – för närvarande programledare för SVT:s Teodorescu & Suhonen – ska nämligen toppa KD:s lista i Europaparlamentsvalet i vår. Ett intressant steg för någon som för fem år sedan sa att det handlade om trovärdighet” att rösta på Moderaterna i Europaparlamentsval.

Nu blir vi av med henne! Men man kan förstå om KD är nöjda.

Teodorescu Måwe är en konservativ fixstjärna och har i över ett årtionde erbjudit ett mörkblått perspektiv på snart sagt varenda samhällsfråga. Helst har hon skrivit och pratat om vilka svårigheter migration för med sig och att SD borde inordnas i ett moderat regeringsunderlag. 

Man får säga att Alice Teodorescu Måwe vann. Men till vilket pris?

SD-samarbetet har förändrat högern

När M och KD till slut närmade sig SD beskrevs det som en realpolitisk lösning för att säkra makten. Men samarbetet har förändrat svensk höger i grunden. Nu låter nästan alla som SD.
Eller, om man vill, som Alice Teodorescu. 

Och originalet är som vi vet bäst.

Men är det ett original som KD behöver?

Att Teoderscu Måwe får sin plats i Bryssel som konsekvens av att Sara Skyttedal, en annan egensinnig spjutspets långt till höger, drivit en egen linje om knark och sen raggat uppdrag hos SD sätter fingret på något.

Alice Teodorescu Måwe är, tillskillnad från M och KD, inte en rörelse. Hon bärs inte fram av medlemmar, hennes åsikter formas inte på landsmöten. Hon bärs fram av retweets och gilla-markeringar.

Hon är, och detta är ju beröm på högerkanten, en individualist och en karriärist. En enkvinnas-tankesmedja och en enkvinnas-show. Och sådana har rent naturligt inga lojaliteter till något större.

Det är precis det som möjliggör att man kan dyka upp på Dagens Nyheter och SVT, i KD och M.

Inte dåligt att kändisar på listan

Missförstå mig inte här. Att ha kändisar på listan är inte dåligt. Det kommer säkert gå bra för KD i EU-valet.

Men idéer måste vara större än sina kommunikatörer. Det är ju partimedlemmarna som är politikens livlina.

Det har tokhögerns alla stjärnor inte förstått och därför har man organisatorisk kollaps i inskrivet sitt DNA. 

Det är precis det som förklarar varför Bulletin – en tummelplats för figurer med astronomisk självbild och åsikter strax till höger om Djingis khan – ligger i ruiner.