Vad känner ni för marknadshyror? Alltså att fastighetsägare ska slippa omaket att förhandla och fritt få sätta den hyra de tycker känns bäst.

Frågan utreddes som ni minns av den tidigare S- och MP-regeringen inom ramen för januariavtalet.

Utredningen föreslog att hyrorna skulle sättas ”marknadsmässigt” och sedan följa inflationen. Hurra vad bra, sa Liberalerna och Centerpartiet.

Så här i spåren av de senaste årens inflationschock kan man tacka för att dumheterna aldrig blev verklighet.

Ty inflationen har ju gjort tillvaron stenhård för svenska hyresgäster, helt utan några marknadshyror.

25 procent vinst per hyreskrona

För sina 72 kvadrat i Ektorp i Norrköping betalar till exempel Lars-Åke Johansson över 8 000 kronor. Sedan det att hans fru avlidit har det blivit allt svårare för Lars-Åke att betala hyran.

– Det är tufft när man bara har sin pension och inte har rätt till bostadsbidrag. Det blir inte mycket kvar att leva på när allt är betalt, säger han till Hem och Hyra.

Tuffare lär det bli. Lars-Åkes hyresvärd har nyligen höjt hyran med 5,3 procent och till inte så liten del handlar det om höga räntekostnader.

Enligt 40 procent av hyresvärdarna, som svarat på en Hem & Hyra-undersökning, kommer räntekostnaderna leda till neddragningar av underhåll eller högre hyreskrav.

Man kan väl anta att något liknande gäller för privata fastighetsägarna, trots att för varje hundralapp de tar in i hyra blir 25 kronor ren vinst.

Högsta hyreshöjningarna på 30 år

I veckan kunde nyhetsbyrån TT berätta att hyreshöjningarna för knappt en fjärdedel av landets hyreslägenheter är klara.

För de 322 000 lägenheter som berörs stiger hyrorna med i snitt 5 procent. Det är den högsta hyreshöjningen för lägenheter på över 30 år. Och det är där hyrorna kommer landa för de flesta, tror Hyresgästföreningen.

Vad säger politikerna om det då?

Tja, just ingenting. De skenande boendekostnaderna för människor i bostadsrättsföreningar och villor – både till följd av inflationen och räntehöjningar – fick politiker av alla färger att lova stöd och hjälp. Hyresgästernas privatekonomi är man mer kallsinniga inför.

SD och L vill ha marknadshyror

Är det något hyresgästerna, svensk ekonomi och en riksbank som kämpar med att tämja inflationen skulle behöva nu så är det en tuffare reglering av hyrorna.

I stället har vi fått veta att Sverigedemokraterna snart är överens med Liberalerna om att göra ett nytt försök att införa marknadshyror i Sverige.

Man häpnar.

En gång i tiden avskaffade politikerna marknadshyrorna eftersom man insåg att det gjorde det lönsammare för fastighetsägare att höja hyran än att bygga nytt. De erfarenheterna gäller än.

För alla.

Utom högern.