Året lider mot sitt slut, och vilket år sedan!

Segrar, förluster och Hot Labour Summer – allt fler ser poängen med att gå samman och organisera sig för bättre löner, avtal och villkor.

Nya Mitten sammanfattar det internationella året i strejker.

Vild tågstrejk

Våren 2023 handlade Stockholm om tågvärdar. Det gamla moderata regionstyret ville avskaffa dem helt och ersätta värdarna med kameror och därmed införa ensamarbete i pendeltågstrafiken.

Det nya rödgröna styret, trots löften i valrörelsen, gick vidare med planerna. Trots pågående förhandlingar gick ett antal tågvärdar ut i vad som kallas vild strejk – en strejk som inte sanktionerats av fackförbundet som förhandlar om arbetsplatsens kollektivavtal.

Sympatin för strejkarna var dock hög och även om striden om tågvärdarna ser förlorad ut meddelade region Stockholm att avtalet med pendeltågsoperatören MTR inte förlängs. Alltid något.

Hur gick det med kamerorna som skulle ersätta människorna till slut? SVT:s lokalnyheter kunde rapportera att de frusit igen av vintervädret.

Kändisar vid barrikaderna

I Maj 2023 inledde Writers Guild of America sin strejk i USA. De fick snabbt stöd av skådespelare, och strejken – som i grund och botten handlade om ersättningar och om hur AI ska få användas i manusskrivarprocesserna – följdes av paparazzi-fotografer.

I september blåstes strejken till slut av efter att ha blivit den längsta i Hollywoods historia. Fackförbunden utropade sig till segrare med ett nytt avtal värt mer än en miljard dollar.

Hot Car Summer

I början av hösten, när sommarhettan fortfarande låg över amerikanska bilfabriker, gick de amerikanska bilmontörerna och fabriksarbetarna ut i strejk. Tre olika fackförbund gick ut gemensamt, en historisk händelse i USA.

Fackförbunden krävde bland annat en löneutveckling som motsvarade inflationen och återinsatta ersättningar för övertidsarbete. Resultatet? De vann.

Lönerna kommer öka med upp till 33% för arbetare hos General Motors, Ford och Stellantis (som äger Chrysler). Rejäla påslag i jämförelse vid Sveriges något mer blygsamma avtalsrörelse.

Tillsammans med Hollywoodstrejken kom sommaren 2023 i USA bli känt som Hot Labour Summer.

Metall vs Musk

Nya Mitten har skrivit mycket om konflikten mellan IF Metall och Teslas svenska bilverkstäder. Strejken, som stöds av fackföreningar i hela norden, pågår ännu.

Tesla och dess ägare Elon Musk är ökända för sitt motstånd mot kollektivavtal och hur konflikten slutar vet ingen än.

Stödet är dock högt. 58 procent av svenskarna tycker fackförbunden gör rätt som strejkar och sympatistrejkar. Bara 20 procent tycker det är fel.

Finsk storstrejk

100 000 arbetstagare i en rad branscher gick i mitten av december ut i strejk i Finland. Strejken påverkade framförallt kollektivtrafik och transporter.

Till skillnad från hur svenska strejker brukar fungera handlade strejken i Finland om regeringens politik. Den finska högerregeringen vill försvaga trygghetssystemen, begränsa strejkrätten och införa förändringar i arbetsmarknadspolitiken. Regeringen har också vägrat att förhandla med fackförbunden.

Strejken pågick i ett dygn.


Kommer du på fler strejker under året? Dela och sprid dem på dina sociala medier och hylla alla arbetstagare som i år gått samman för bättre arbetsliv.

Med det vill Nya Mitten önska god jul och gott nytt strejkår!