När fackförbundet IF Metall i oktober varslade om att ta ut cirka 130 arbetare på Teslas bilverkstäder i strejk var det kanske många som undrade vad ett par bilmekaniker kan göra mot världens största elbilsföretag som ägs av en av världens rikaste män.

Om mäktiga Tesla vägrar att teckna kollektivavtal kommer väl kollektivavtal inte tecknas?

Tänker man så har man inte räknat med ett av fackförbundsrörelsens starkaste verktyg vid konflikt: sympatiåtgärder.

Vi tar det från början:

Vad är en sympatistrejk?

En av sympatiåtgärderna fackföreningar har rätt att ta till vid en konflikt är det som kallas sympatistrejker. Vanligtvis får man på svensk arbetsmarknad bara strejka när ett kollektivavtal löpt ut, eller om ett avtal inte finns över huvud taget.

Vid sympatistrejker gäller andra regler. Då kan andra fackförbund, trots gällande kollektivavtal, också ta ut sina medlemmar i strejk som stöd för en annans förhandling.

Det som Tesla trott var en liten och hanterbar konflikt, enkel att ignorera och jobba runt, växer alltså till fler områden som berör Teslas verksamhet.

En annan sympatiåtgärd kallas blockad, då hindrar man varor och andra leveranser till ett företag.

För fackföreningsrörelsen är frågan enkel: kollektivavtal gynnar hela arbetsmarknaden. Att stötta andra i att teckna dem är bra för alla som arbetar.

Arbetsgivarsidan tycker däremot i regel illa om sympatiåtgärder. Sådana drabbar oskyldiga företag, menar man. Svenskt Näringsliv och Timbro har velat förbjuda, eller kraftigt begränsa, dem.

Då kan det vara bra att komma ihåg att Sverige, trots bred rätt till sympatiåtgärder, har färre strejkdagar än till exempel Danmark, där begränsningar råder.

Sympatiåtgärder just nu

Så vilka andra fackförbund har varslat om sympatiåtgärder med IF Metall mot Tesla? Vi kan konstatera att stödet är brett, från post och laddstolpar hela vägen till Norge, Finland och Danmark.

Transport och Hamnarbetarförbundet

Transport har varslat om en blockad av Teslas bilar i samtliga svenska hamnar. Det betyder att medlemmarna låter bli att lasta av eller hantera leveranser av Tesla-bilar in till Sverige. Samma gäller för medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet.

Elektrikerförbundet

Elektrikerförbundet kommer vägra befatta sig med elservice till Tesla. Man kommer inte utföra reparationer eller service av elanläggningar hos Tesla eller Teslas laddstolpar. Tidningen Elektrikern har listat alla laddstolpar som berörs.

Fastighets

Fastighets har meddelat att deras medlemmar kommer sluta städa Teslas anläggningar. Inget kollektivavtal? Inga rena lokaler.

Seko

Under onsdagen anslöt sig fackförbundet Seko till sympativarslen. Seko kommer stoppa alla Postnords och Citymails brev- och paketleveranser till Tesla om kollektivavtal inte blir verklighet. Blockaden träder i kraft 20 november.

Byggnads

På torsdagen kom nyheten att även Byggnads varslar om sympatiåtgärder. Alla kommande servicearbeten och byggnationer i Teslas verkstäder stoppas.

ST

ST blev i november det första tjänstemannafacket som varslade om sympatiåtgärder mot Tesla. Inga paket eller brev ska levereras till Tesla via Postnord. Solidaritet är en självklarhet, säger Britta Lejon, förbundsordförande.

Målarnas

Tack vare Målarnas slutar 109 lackföretag att lacka och lacka om Tesla-bilar.

Musikerförbundet

Musikerförbundet, ett av Sveriges minsta fackförbund, drar sitt strå till stacken. Som en sympatiåtgärd vill man blockera musik i Tesla-bilarnas mediespelare. Exakt hur det ska gå till rent tekniskt är ännu inte utrett, men solidariteten är noterad.

Finland, Norge och Danmark

I veckan blev det känt att Danmarks största fackförbund, 3F Transport, varslar om sympatiåtgärder och blockad mot Tesla. Inga Teslabilar ska gå via Danmark till Sverige. Samma sak aviserar också norska Fellesförbundet. Även finska AKT sluter upp med orden ”de svenska arbetstagarna har vårt fulla stöd”.

Kommentarietet, podd, Lotta Ilona Häyrynen, Daniel Swedin, Camilla Cubilla, Johannes Klenell
u003ca href=u0022https://www.podbean.com/media/share/pb-77bzd-14f42dc?utm_campaign=embed_player_shareu0026amp;utm_medium=dlinku0026amp;utm_source=embed_playeru0022u003eu003cstrongu003eLyssna på Kommentariatet här! En u003c/strongu003eunderhållande u003cstrongu003epodcast om veckans händelser från Arbetet och Nya Mitten.u003c/strongu003eu003c/au003e