Nu ger sig även Kommunal in i IF Metalls konflikt mot Tesla. Förbundet varslar om sympatiåtgärder för att öka pressen på biljätten att teckna kollektivavtal.

– De anställda på Tesla har Kommunals stöd i ryggen, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal i ett pressmeddelande. 

Den 2 januari stoppar Kommunal hämtningen av hushållsavfall på Teslas verksamheter i Örebro och Mölndal. Arbetet försätts också i blockad så att ingen annan ska kunna gå inte och utföra det.

– Utan kollektivavtal får arbetsgivaren fritt spelrum att ensam diktera villkoren – precis vad Tesla är ute efter. Medan andra företag konkurrerar med kunskap och schyssta villkor vill Tesla glida i egen fil och rita upp sina egna regler. Det kan de glömma. Så fungerar inte svensk arbetsmarknad, säger Malin Ragnegård. 

Även Transport stoppar sophantering

I går meddelade även Transport att förbundet stoppar all hantering av avfall på alla Teslas verkstäder i Sverige med start på julafton. 

– Den här typen av sympatiåtgärder är väldigt ovanliga. Nu tar vi till dem för att försvara tryggheten med kollektivavtal och den svenska arbetsmarknadsmodellen. Tesla kan inte nonchalera normen på svensk arbetsmarknad, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Transport blockerar sedan tidigare hantering av Teslabilar i svenska hamnar. För Kommunals del blir sopblockaden den första sympatiåtgärden i Teslakonflikten.