I går kom larmet om att flera personer skadats i en allvarlig hissolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg. I dag konstaterades fem döda.

Detta ska inte behöva hända, konstaterar Byggnads Stockholm Gotlands ordförande Tomas Kullberg. 

Men det hände och nu efterfrågar facket en haverikommission där just olyckor och dödsfall på arbetsplatser utreds ordentligt.

Men ingen verkar veta vilka de döda är. Trots tydligt lagkrav på personalliggare och att tydlig dokumentation av alla som rör sig på en arbetsplats har dessa fem gått helt under radarn. 

Hur kan det ha blivit så? 

Stora pengar lockar fusk

Ett virrvarr av underentreprenörer, bemanningsföretag ihop med en frikostig arbetskraftsinvandring gör att konkurrensen inom byggbranschen hårdnat.

Seriösa arbetsgivare som vill göra rätt för sig när det gäller regler och lönenivåer trycks undan av dem som är villiga att tumma på säkerhet och kollektivavtalsenliga villkor. 

Byggbranschen omsätter stora pengar och stora pengar lockar till sig oseriösa aktörer. I ett försök att hålla branschen schysst och frisk gör Skatteverket, rättsväsendet och facken det de kan. Men de motarbetas konstant. 

Är det inte hotfulla byggherrar så är det nedskärningar till arbetsmiljöverket. Och är det inte frikostiga arbetsrättsliga regler kring bemanning och ansvar så är det politiker som gång på gång proklamerar att det minsann är för mycket regler. 

Regler skyddar människor

Men när fem personer i Sverige har dödats medan de utfört sitt arbete är vår förbannade plikt att söka efter både svar och ansvariga. För Byggnads har larmat, seriösa arbetsgivare larmar. Skyddsombud larmar dagligdags. 

Vad har de för det? De anklagas för att vara paragrafryttare, sabotörer, gnällspikar. Satta regler beskrivs som krångliga och förlegade. Ändå är det för mycket regler, enligt vissa. Men folk dör ju. 

Och vi vet inte vilka offren är, vilka deras nära och kära är eller vilka som är deras uppdragsgivare. Det som hänt i Sundbyberg är en påminnelse om  en verklighet många inte verkar vilja veta av.  

Men en hiss havererar inte av sig själv. Dessa dödsfall är resultatet av den medvetna förslumning som drabbat svensk arbetsmarknad, en direkteffekt av den systematiska uppluckring av regler och resurser för att kontrollera och följa upp de tips som kommer in. 

Vi behöver slopad sekretess så myndigheter kan hjälpas åt, starka fack som respekteras och ett stopp på de politiska attackerna mot skyddsombuden. Och med tanke på att de dödas familj inte ens kunnat underrättas då det saknas uppgifter kanske vi ska fråga oss hur det står till med vår människosyn.