Hjälporganisationernas larm är skakande. Den humanitära situationen är vid bristningsgränsen.

Lag och ordning har i det närmaste upphört. Människor äter inte. De dricker inte. Hälften av befolkningen riskerar att dö av hunger.

Panik och kaos råder när livsmedel delas ut. Vinterstormarna har kommit och WHO varnar för att allt fler får luftvägsinfektioner, magsjuka, gulsot, hepatit, hjärnhinneinflammation… Kolera riskerar snart att spridas fritt i flyktinglägren.  

Och så de döda kropparna. Ett barn dödas var tionde minut.

Detta är Gaza, december 2023 och världen har vänt bort blicken.

Rättsordningen i spillror

I fredags strandade förhandlingar i FN:s säkerhetsråd om en resolution gällande vapenvila, sedan USA lagt sitt veto. Det är bara att bomba på, tycks Joe Biden hälsa. Britterna orkade inte ens ta ställning.

”FN:s högkvarter stinker av västvärldens hyckleri”, skriver tidigare FN-tjänstemannen Mark Seddon i en brutal uppgörelse som publicerats i magasinet Tribune.

Det är inte svårt att hålla med honom. Samma världsledare som är glasklara kring att Rysslands krigshandlingar mot Ukraina är ett hot mot den internationella rättsordningen spelar dumma när det gäller Palestina.

När rättsordningen läggs i spillror i Gaza håller man käft eller säger obegripligheter.

Svält är självförsvar

Genom sitt handlade och genom sina ord så visar västvärldens ledare att man är okej med att svaret på Hamas vedervärdiga angrepp mot södra Palestina är det samma som kollektiv bestraffning av civila.

Man är okej med att Israel stoppar vatten, mat och bränsle från att nå barnfamiljer.

Det är ju bara ”självförsvar”, hävdar till exempel Ulf Kristersson. En vapenvila ”vore inte rättvis”, tycker Tobias Billström.

Mark Seddon noterar att det trots allt är glädjande att politikerklassen i Europa och Nordamerika går i otakt med sina väljare. Stödet för en vapenvila är stort, så fort man kommer utanför parlament och departement.

”Den kalla vrede som nu strömmar genom ådrorna hos alla förnuftiga människor som hör hur ledarna talar kommer komma upp till ytan. Vi har alla sett saker som vi aldrig trodde att vi skulle se. Vi har hört och läst saker som vi aldrig drömt om ens i våra värsta mardrömmar. Och snart kommer möjliggörarna – Biden, Shultz, Sunak, Starmer och allt vad de heter – ha fräckheten att be oss om våra röster”, skriver han.

Vardagen en ruin

För bara några år sedan var nästan alla de där figurerna eniga om formeln för fred i Palestina.

Ett slut på ockupation, ett slut på blockaden, ett slut på våldet och två jämlika stater. Lättare sagt än gjort men bara så kunde verklig säkerhet skapas.

Hur ska den formeln överhuvudtaget kunna existera efter terrorsekten Hamas illdåd och att Israel gör en ruin av Gazabornas liv?

Det kan nog ingen svara på.

I december 2023 finns det inget annat än mörker. Mörker för Gazas befolkning, mörker för vanliga israeler vars framtid kommer skuggas av nya hot.

I december 2023 återstår bara en vädjan om att våldet någon gång ska ta slut.