37 185 personer. Så många skrev under oktober in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. En dramatisk ökning på hela 14 procent jämfört med motsvarande period förra året. 

Under samma månad gjorde Sveriges arbetsmarknadsminister en rad politiska utspel. Det tråkiga var bara att nästan ingen av dem handlade om arbetsmarknaden.

Nej, Sveriges arbetsmarknadsminister, alltså Johan Pehrson (L) om ni nu glömt vem det är, verkar upptagen av precis allt annat än det ämbete han är tillsatt att utföra.

Titt som tätt dyker han upp på skolminister Lotta Edholms pressaktiviteter för att ondgöra sig över skärmar i skolan.

Ett annat favoritämne för arbetsmarknadsministern är euron. Eller ungdomskriminalitet, som diskuterades i ett flertal Instagraminlägg under den för svensk arbetsmarknad mörka månaden oktober. 

Hotar välfärdens kärna

Det är synd, för Sverige behöver verkligen en engagerad arbetsmarknadsminister. Efter oktobersiffrorna är antalet arbetslösa i Sverige nu uppe i drygt 330 000 personer. 

Arbetsmarknaden har trots den höga inflationen hållit sig motståndskraftig. Men nu börjar det alltså knaka i fogarna. Hela branscher står och svajar. I byggbranschen rapporteras det om konkurser så gott som varje vecka. 

Johan Pehrsons stora arbetsmarknadspolitiska projekt menar han själv är vuxenutbildningen. 1,7 miljarder förkunnades som en historisk satsning när höstbudgeten presenterades tidigare i år.

Det tråkiga är bara att samma utbildningsform skars ner med en miljard i förra årets höstbudget. Så på totalen lägger Kristerssons regering ändå mindre än den tidigare.

Dessutom står delar av den svenska arbetsmarknaden inför ett flertal andra existentiella hot.

Här finns en växande arbetslivskriminalitet som tar sig in i allt fler branscher. Som hotar välfärdens kärna, den svenska modellen och enskilda arbetares liv och hälsa.

Under 2023 har i snitt en anställd dött på jobbet varje vecka.

Johan Pehrson har ett biträde

Men det verkar inte vara top of mind för minister Pehrson.

När Arbetsmarknadsdepartementet ska ut på turné i landet för att diskutera frågan åker istället jämställdhetsminister Paulina Brandberg.

Eller förlåt, biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. En anmärkningsvärd detalj då ingen annan minister i regeringen har en biträdande kollega som stöttar upp i ens portfölj. 

Svensk arbetsmarknad förtjänar faktiskt bättre. Den förtjänar en arbetsmarknadsminister som tar sitt uppdrag på allvar, och som förstår sig på den svenska arbetsmarknadens särart.

Eller åtminstone har ett intresse för att göra det.

Om Johan Pehrson vill att Sveriges arbetare ska sköta sina jobb, får han faktiskt sköta sitt.


Naomi Grossman praktiserar på Arbetets ledarredaktion inom ramen för Aftonbladets ledarskribentsutbildning.