Det rådde till synes munter julstämning i Sagerska palatset under måndagen när statsminister Ulf Kristersson och skolminister Lotta Edholm bjöd in 26 stycken 8-åringar från Edboskolan i Huddinge till julpyssel.

Granen skulle kläs. Det bjöds på obegränsat med julmust. Barnen fick spela på pianot. Framtiden är ljus, förkunnade Kristersson på Instagram. 

I vanlig kristerssonsk anda kan ett stort samhällsproblem sopas under mattan med hjälp av ett lyxigt mingel. 

För utanför Sagerska råder inte lika munter stämning för Sveriges skolelever.

Under gårdagen presenterades den i Sverige numera fruktade Pisa-mätningent, som undersöker niondeklassares läsförståelse och kunskaper i matematik och naturvetenskap. 

Edholm låtsas att det regnar

Även detta år fanns det fog för fruktan. Sverige placerar sig på en ny bottennivå.

Resultatet är återigen på de lägsta nivåerna sedan Pisa-mätningarna startade för 23 år sedan.

Ojämlikheten mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund har förstärkts. Men på Sagerska ler Kristersson ikapp med Edholm. 

Ministrarna kanske gör bäst i att låtsas som det regnar. De företräder trots allt ett politiskt styre som inte planerar att göra något åt de stora strukturella problem den svenska skolan tampas med. 

Här och nu handlar det såklart om det akuta behovet av ökad finansiering under inflationskrisen.

När Lotta Edholm förra året presenterade den “största satsningen på skolan 30 år”, visade det sig vara en nedskärning.

Och när regeringen i år skulle inflationssäkra välfärden fattades det lite drygt 18 miljarder kronor. Det bådar tyvärr inte gott för Edboskolans åttaåringar. 

Skolorna dräneras på resurser

Dessutom är Edboskolan kommunal och gränsar till det socioekonomiskt utsatta området Skogås i södra Stockholm. Om den skolsegregation och ojämlikhet som årets Pisa-resultat visar håller i sig ser utsikterna för många av eleverna rätt mörka ut. 

Edholm har visserligen sagt att hon nu vill “helrenovera” det utskällda friskolesystemet.

I dag dräneras de kommunala skolorna på resurser då de står med beredskap, och därmed kostnad, för alla kommunens skolelever.

Friskolorna får trots sitt begränsade ansvar lika mycket skolpeng och skrattar hela vägen till banken när de kan plocka ut mellanskillnaden i vinst.

Att denna avgörande fråga redan är utredd struntar Edholm blankt i. Den tillsattes ju av sossar. Nu är tiden inne att *trumvirvel* – utreda på nytt! 

Så om åttaåringarna på Edboskolan har riktigt flyt finns eventuellt en mer rättvis finansieringsmodell på plats när de börjar högstadiet.

Då är det bara två år kvar tills det är deras tur att göra Pisa-testet och under tiden kommer friskolorna ha överkompenserats med minst 10 miljarder kronor. Det blir en hel del julmust. 


Naomi Grossman praktiserar på Arbetets ledarredaktion inom ramen för Aftonbladets ledarskribentsutbildning.