Arbetsgivarorganisationen Visita är i upplösningstillstånd.

Det höjda lönegolvet för arbetskraftsinvandring från tredje land kan leda till att man tappar tusentals medarbetare, tror förhandlingschef Torbjörn Granevärn.

De sliter sitt hår. Näringslivet är ju vana vid en annan sorts höger.

En som gör allt för att hålla vinsterna höga, skatter låga och arbetskraften billig.

Om den arbetskraften är vit, svart, gul, röd eller blå har spelat mindre roll. Tills nu. 

Ingen traditionell borgerlighet

Sverigedemokraterna är inte lojala idéer om den fria marknaden. De brinner inte för att minska statens inflytande över individers liv och val.

De går inte nödvändigtvis i gång på privatiseringar för privatiseringens skull. Deras politiska linje är inte att möjliggöra etablering av nya företag. 

Nej, deras politiska projekt är att rena och ena Sverige. Enligt egen utsago ska det inte bara bli bättre utan bra.

Och bra blir det bara om Sverige återgår till att bli ett kulturellt homogent land. Udden riktas mot Socialdemokraterna, invandrarna och, tja, egentligen alla som inte är redo att driva deras linje. 

När SD växer på liberalers och konservativas bekostnad upphör den höger som tidigare haft näringslivets rygg att existera.

Nu är ett nytt mål överordnat. Men ska man göra det riktigt jävligt för alla som inte föds i Sverige.

Och deras barn. Det är nämligen deras fel att allt gått åt pipsvängen. 

Var femte svensk röstar SD

Oavsett om anledningen är missnöje, okunskap, rädsla eller faktisk rasism så sympatiserar drygt var femte person i Sverige med detta parti.

Och partiets ledning har gjort den strategiska avvägningen att det är samarbete med M, KD och L som är vägen framåt för ett parti som inte tycker alla är lika mycket värda.

En del av det är att färre, helst ingen, söker sig till Sverige. Den så kallade massinvandringen ska stoppas. För många invandrare går på bidrag, heter det.

Då det i dag redan kommer betydligt färre människor till Sverige så siktar man nu in sig på nästa grupp: invandrare som faktiskt vill jobba. 

Visita säger sig inte ha fått ett enda bra argument av regeringen att genomföra förslaget som kan innebära att de tappar tiotusentals medarbetare.

Regeringen verkar ha blandat ihop arbetskraftsinvandring med annan invandring, säger Torbjörn Granevärn till Tidningen Näringsliv. 

Dyr krogrunda för arbetsgivarna

Och däri ligger konflikten. För en Sverigedemokrat ser inte skillnad på en person utifrån livssituation. Det handlar om ursprung.

En liten detalj näringslivet underskattade när de smörjde SD-kråset på lyxkrogar. Visst förmådde man då att få SD att byta fot i frågan om vinster i välfärden, men till vilket pris?

Sedan Tidölaget tog form har en helt annan dynamik uppstått. Trots idoga försök att uppvisa enighet och lojalitet ser vi nu stora sprickor i den blåbruna fasaden.

Det ljus som tränger in skiner enbart på Jimmie Åkesson och hans nationalromantiska midsommarnattsdröm. Och den kommer knappast lösa kompetensförsörjningen.

Det kan Visita, Almega och resten av näringslivet tänka på nästa gång de vill boka in en runda på krogen.