Frånvaro

Spelare tänker ofta på nästa tävling eller bett. Det upptar mycket tid vilket lätt leder till längre luncher, övertid, samt ökad sjukfrånvaro. Här finns tydliga paralleller till andra beroendesjukdomar. Misstänker du något? Prata i första hand med chefen – det är de som har huvudansvaret.

Trötthet

Personer med spelberoende är ofta uppe sent och kan spela hela nätterna. Verkar någon på jobbet tröttare än vanligt kan det vara ett tecken.

Lån och förskott

En tydlig signal på att någon spelar för mycket är att man lånar pengar från kollegor eller upprepande gånger ber om förskott på lönen. Vissa kan även förskingra pengar från arbetsgivaren, men det är mer extremt.

Isolering

Många med beroendeproblematik drar sig undan, blir mindre sociala och är svåra att nå. Detta gäller även för spelare.

Förändrad ekonomi

Även om spelmissbrukare förr eller senare hamnar skuldfällan, så kan de vinna stort ibland. Märker du att en kollega strösslar pengar omkring sig så kan det vara en signal.

Spel på arbetstid

Spelare har svårt att slita sig från casinot eller matchen. Går det tillräckligt långt gör man det även på arbetstid. Ser du någon som spelar på till exempel jobbdatorn är det ett skäl för oro. Ställ specifika frågor om spelandet – exempelvis: ”Har du någon gång spelat för mer än du tänkt?”

Spelar du för mycket? Här kan du få hjälp

En bra källa till stöd är stodlinjen.se. Telefonnummer dit är 020 – 81 91 00. 

Du kan även registrera dig på sajten spelpaus.se. Där kan man stänga av sig från spel om pengar hos bolag med registreringskrav och licens i Sverige. 

Se över jobbkulturen gällande spel

De flesta arbetsplatser har sedan länge slutat med vinlotterier. På flera håll bjuder man heller inte på alkohol och gör man det så är det för det mesta genomtänkt och i små mängder. Men när det kommer till spel så lever kulturen ofta kvar.

Spelar din arbetsplats om pengar inför fotbolls-vm? Tippar ni på travet tillsammans? Ger chefen bort lotter i julklapp? Vill man hjälpa spelberoende kan det vara värt att fundera kring dessa saker.

Omfattar alkohol- och drogpolicyn spel? Om inte kan det vara läge att ta ett snack med företaget. En punkt att skriva in kan vara att utrustning så som mobiler och datorer inte ska användas för spel.

Källa: Alna/Feelgood.