Köksmästaren Alexander Eriksson, 28, minns järnvägsspåret i Ystad – han vet precis var längs rälsen han lade sig ner. Tåget skulle inte ha en chans att hinna bromsa. Att bli upptäckt var dock inget han hade räknat med.  

Där och då blev han bara irriterad när den förbipasserade mannen drog upp honom från spåret.  

–  ”Fan! Inte ens detta klarar jag”, tänkte jag. I dag är jag mer än tacksam, säger han. 

Suicid är vanligare bland spelare

När Alexander var som mest inne i spelandet hade han skulder på två miljoner kronor. Han bedömer själv att han spelat bort ungefär 4 miljoner. Det var efter att ha sålt sin lägenhet, sin husvagn, och upplevt flera återfall som han tappade viljan att leva. 

Han är inte ensam bland dem med spelproblem. En svensk studie från Lunds universitet konstaterar att personer med spelberoende löper 15 gånger högre risk för självmord än befolkningen i övrigt. Även självskadebeteende är vanligt förekommande, inte minst bland kvinnor.

– Det är konstigt att gå tillbaka till den perioden. Allt är så svart, säger Alexander Eriksson i dag.

– Jag en helt annan människa nu. 

Alexander Eriksson
– Det är konstigt att gå tillbaka till den perioden. Allt är så svart, säger Alexander Eriksson idag.

Storvinst blev en trigger

Strax innan självmordsförsöket hade han vunnit två miljoner kronor, bara för att spela bort allt några dagar senare. Att gå från en extrem känsla till ett annan blev en stark trigger. 

– Kicken är enorm. Samtidigt är den blandad med skräck och skam, säger han och förklarar:

– Jag satt i ett hörn i en soffa med hela familjen runt mig när jag vann. Men eftersom jag sagt till alla att jag slutat spela så höll jag allt inne. När alla pengar sedan försvann slutade jag att fungera, säger han. 

Kicken är enorm. Samtidigt är den blandad med skräck och skam

Alexander Eriksson

Han började tidigt experimentera med alkohol och droger. I arbetet som kock fanns det nära, särskilt under åren som säsongsjobbare i Sälen. Men det var spel som blev favoritdrogen. 

– Jag har alltid satt hög press på mig själv och behövt mycket bekräftelse från andra. Spelandet blev en slags flykt från mig själv, säger Alexander Eriksson. 

Låste in sig på jobbtoan för att spela

Under åren som kökschef på en skola i Ystad eskalerade problemen. Snart gick mer och mer av arbetsdagen till att smyga in på toaletten. Där inne kunde han sitta i timmar och spela på digitala enarmade banditer i mobilen. 

Vid en tidpunkt funderade han på att stjäla från arbetsgivaren.  

– Jag gjorde det aldrig. Men jag hade planer på hur jag skulle beställa in grejer för att sen sälja dem på tradera. Det är inget jag är stolt över, men så var det, berättar Alexander Eriksson. 

Tankar kring självmord? Här finns hjälp 

Kom ihåg att självmord aldrig är vägen ut. Det finns alltid hjälp att få. 

Mind självmordslinjen är tillgänglig via chatt och telefon 90 101. Den är till för dig som funderar på att ta ditt liv, eller för dig som har frågor om närstående med självmordstankar. Du som ringer är alltid anonym och linjen har öppet dygnet runt, varje dag. 

Efter historien vid järnvägsspåret hjälpte Alexanders föräldrar honom att påbörja ett 12-stegsprogram via kommunen. Det blev hans räddning.  

Bland de övriga deltagarna kunde han se sig själv. Han insåg hur han manipulerat och ljugit för sin familj, många gånger utan att ha förstått det själv. 

– Det var en tuff resa. Häftig och lärorik men väldigt tuff. Jag tror det största jag tagit med mig är att det inte spelar någon roll vad andra tycker om mig, så länge jag bara tycker om mig själv. 

Alexander Eriksson.
I arbetet som kock fanns alkohol och droger nära, särskilt under åren som säsongsjobbare i Sälen. Men det var spel som blev favoritdrogen. 

Ärligheten är ett skydd

Precis som för Frida Petersson så upplever Alexander att han fått stöd från sin arbetsgivare, om än inte med själva rehabiliteringen. 

I samband med behandlingen berättade han allt för sin dåvarande chef. 100 procent ärlighet var den enda vägen fram. En devis han fortfarande lever efter. Ärligheten blir ett slags skydd mot återfall, säger han. 

– Hon tog det otroligt bra. ”I dag litar jag på dig, i morgon vet jag inte”, sa hon. Allt hängde på mitt eget agerande framåt. 

Alexander Eriksson driver i dag podcasten En känslopodd med Alex & Jonna. Podden tar upp frågor som missbruk, NPF-diagnoser och olika känslomässiga utmaningar i vardagen.

Spelar du för mycket?

Har du problem med spel? En bra källa till stöd är stodlinjen.se. Telefonnummer dit är 020 – 81 91 00. 

Du kan även registrera dig på sajten spelpaus.se. Där kan man stänga av sig från spel om pengar hos bolag med registreringskrav och licens i Sverige.