Efter sju års arbete och en intensiv slutfas med strejkvarsel och hårda ordväxlingar skrev till slut Klarna på kollektivavtal i fredags kväll. Avtal tecknades dock inte med Unionen, utan med Finansförbundet, Akavia och Sveriges ingenjörer. Klarna går i sin tur med i Bankinstitutets arbetsgivarorganisation.

VD: ”Löner är bättre i bankvärlden”

I en intervju med Studio Ett säger vd:n Sebastian Siemiatkowski att bolaget alltid varit öppna för kollektivavtal, men att Tekniktjänsteavtalet, som Unionen lade fram, var fel för Klarna.

– Det här kollektivavtalet är faktiskt bättre för våra anställda. De flesta känner ju till att löner och ersättningar i bankvärlden är lite bättre, säger han i programmet.

Enligt de fackligt aktiva på Klarna som Arbetet varit i kontakt har striden alltid rört den om inflytande. I och med att kollektivavtalet nu är klart anser man sig ha vunnit den.

Ger avtal inom tech vind i seglen

Kim Öberg är en tidigare Klarna-anställd som på yrkesnätverket LinkedIn och på Youtube tagit på sig ledartröjan i kampen för avtal. Hon arbetade som ingenjör på bolaget i sju år innan hon lämnade i samband med nedskärningarna förra året.

Hon trodde likt många andra att det skulle bli strejk.

Sebastian har sagt det själv – jag skriver aldrig på med Unionen.

Kim Öberg, tidigare anställd på Klarna.

– När beskedet kom var det ren glädje. För mig är det historiskt. Det ger vind i seglen för Teslastrejken och massa ny energi och entusiasm till Unionen-klubben på Spotify, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt undrar många varför det blev det avtal det blev.

Kim Öberg har en känsla av att Klarnas vd haft en horn i sidan gentemot Unionen och att detta var starkt bidragande i förhandlingarna.

– Sebastian har sagt det själv – jag skriver aldrig på med Unionen.

Unionenklubben avvecklas

Det innebär också att den existerande Unionen-klubben på Klarna nu förlorar sin roll. Både förtroendevalda och medlemmar ska gå över till Finansförbundet. Att bygga upp en ny organisation som ska förvalta avtalet kommer att bli tufft.

– I ett svep så tecknar de avtal och gör samtidigt nuvarande Unionenklubb irrelevant. Nu måste Finansförbundet ta över alla personliga relationer som byggts upp under lång tid. Det blir så klart krångligt, säger Kim Öberg.

Rent villkorsmässigt så finns både fördelar och nackdelar, menar hon vidare. De anställda kommer inte att ingå i huvudavtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv som ger rätt till omställningsstöd. Samtidigt har Finansförbundet en egen sådan lösning. 

Jag tycker att det logiska hade varit teknikavtalet. Enda anledningen att det här var en möjlighet är att Klarna har banklicens.

Kim Öberg

Klarna-anställda kommer nu också omfattas av tjänstepensionsavtalen BTP1 och 2 i stället för Teknikavtalets ITP1 och 2.

– Jag tycker att det logiska hade varit Tekniktjänsteavtalet. Enda anledningen att Klarna ens kan teckna ett annat avtal är banklicensen. Men Klarna har varken fysiska kundkontor, bankvalv eller stängt på röda dagar. Inte heller tillhandahåller de bolån eller lönekonton. Kort sagt, Klarna är först och främst ett teknikbolag, i andra hand en bank, säger Kim Öberg.

Unionen: ”Vi är stolta och glada”

Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, nämner Forex som ett exempel på en liknande övergång. I det fallet valde Forex att gå från Finansförbundets avtal till Unionens på grund av att de bantade ner sin traditionella bankverksamhet.

– Det gick bra den gången. Vi ska naturligtvis medverka på bästa tänkbara sätt nu, säger han och fortsätter:

– Det är viktigaste är att vi fick till en positiv lösning i den principiella frågan som har präglat hela förhandlingen, nämligen den om kollektivatalsbundenhet. Vi är stolta och glada att vi lyckades. Det är väldigt viktigt för den svenska arbetsmarknaden.

Klarna: ”Passar vår verksamhetsmodell”

Arbetet har frågat Klarna varför man valde att teckna avtal med Finansförbundet och inte med Unionen. I ett mejl svarar presschefen Amanda Larsson att Tekniktjänsteavtalet helt enkelt inte var anpassat för banker.

”Vi är nöjda med att nu ha tecknat ett kollektivavtal med Finansförbundet. Avtalet möjliggör att vi kan fortsätta jobba på ett flexibelt sätt som passar vår verksamhetsmodell”, skriver hon.

Arbetet har flera gånger sökt Sebastian Siemiatkowski för en intervju.