Strejkvarslet mot betaltjänstföretaget Klarna avblåstes på fredagskvällen sedan företaget gått med på att teckna kollektivavtal. . 

”Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan”, skriver Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna, i ett pressmeddelande.

”Tusentals medlemmar uppskattar företagskulturen”

Han säger sig vara glad över att kunna kombinera ”Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet”. Han fortsätter: ”Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan.”

Förhandlingarna som nu är i hamn har hållit på under ett halvår och medlare har också varit inkopplad.

Att det varit en besvärlig processen illustreras av ett uttalande som Sebastian Siemiatkowski kom med så sent som i fredagsmorse där han refererar till en tidigare inlägg på X (tidigare Twitter) som handlade om strejkvarslet. Han skriver:

”Över 1 000 anställda på Klarna har skrivit under på denna tweet, inklusive mig och ställer frågan: Ska facken kunna tvinga fram kollektivavtal utan att behöva redovisa att det finns majoritetsstöd bland de anställda?”

13 timmar senare kom sedan ytterligare ett uttalande via X från honom, där han bara konstaterar: ”Klarna nu ännu bättre med kollektivavtal!”

Klubbordföranden: ”Nu kan vi påverka”

Sen Kanner är ordföranden för Unionens klubb på Klarna. Hon kommenterar: ”Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen. Med ett kollektivavtal på plats får vi nu möjlighet att påverka hur vi har det varje dag på jobbet.”

I företagets och fackens gemensamma pressmeddelande markerar Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius vad striden handlat om för facken, vid sidan av ett kollektivavtal: “Vi välkomnar Klarna in i den svenska modellen och ser fram emot ett gott samarbete. Genom dagens beslut manifesterar Klarna samhällsansvar och visar vägen för starka svenska techbolag.”

”Visar att Klarna bryr sig om sina anställda”

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt är även han mycket nöjd: 

“För Unionen är det självklart att företag verksamma i Sverige har kollektivavtal. Att Klarna till slut tecknat ett avtal visar att det är ett modernt företag med schyssta villkor och att man bryr sig om sina anställda.”

Klarna kommer från 1 januari att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, och omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.