–  Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omställningsstöd. Nu har vi väntat länge nog. Unionens medlemmar på Klarna vill få ett kollektivavtal på plats, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna i ett uttalande.

Arbetet har tidigare rapporterat om den ansträngda relationen mellan fackförbundet Unionen och Klarna. Bland annat har förbundet stämt Klarna för brott mot medbestämmandelagen efter de omtalade nedskärningarna på företaget förra året.

Nu skruvas konflikten upp ytterligare. Detta då Unionen och Sveriges Ingenjörer nu varslar om strejk på företaget.

Bildade klubb för tre år sedan

Enligt Unionen är det kulmen på flera års arbete att få Klarna att skriva på kollektivavtal. För tre år sedan bildades en klubb och sedan i mars i år har förhandlingar pågått.

– Klarna har under hela processen återkommande såväl ställt in som skjutit på redan bokade förhandlingstillfällen. De har inte heller fullföljt överenskomna åtaganden. Nu ser vi dessvärre ingen annan möjlighet än att varsla om en strejk, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande.

Klarnas vd: ”INTE VI“

Den bilden delas inte av Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski. På X, tidigare Twitter, skrev han i måndags att det tvärtom är Unionen och Sveriges Ingenjörer som frånträtt förhandlingarna.

”I fredags meddelade facken Klarna att de frånträder förhandlingarna, av för oss oförklarliga skäl! INTE VI. Jag bad personligen om att vi skulle fortsätta samtalen, men jag påpekade också att det fanns ett antal frågor som var obesvarade för att vi skulle kunna se om detta var i våra anställdas intresse och Klarnas. Till skillnad från Martin Wästfelt var jag närvarande vid det sista mötet personligen i fredags. Att media tar vad Martin säger Klarna har sagt och nu blir det vad Klarna har sagt, det är så slarvigt!”

Träder i kraft 7 november

Om ingen överenskommelse nås träder strejken i kraft tisdagen den 7 november 2023 klockan 10.30.

Varslet omfattar en total arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på huvudkontoret i Stockholm. Det innebär också förbud mot inhyrning eller nyanställning som syftar till att utföra stoppat arbete.