Att Tesla flugit in arbetare från andra EU-länder för att täcka upp för de strejkande Teslaanställda i Sverige avslöjades nyligen av Dagens Arbete.

Det fick Vänsterpartiets toppkandidat inför EU-valet att föreslå en ”Lex Tesla”, ett undantag i EU:s regler om utstationering för att hindra liknande situationer som den med de influgna strejkbrytarna. Något Dagens Arbete var först med att rapportera om. Det skulle helt enkelt bli otillåtet att ta in arbetare från andra länder på det här viset under en pågående konflikt.

”Riktigt arg”

Nu markerar Socialdemokraternas och LO:s kandidat i EU-valet Johan Danielsson tydligt mot Teslas agerande. 

”Vidrigt, osvenskt och respektlöst mot den ordning som gällt i Sverige sedan 1938. Tesla är ett skitföretag. Det här gör mig riktigt arg”, svarar han i en skriftlig kommentar till Arbetet. 

Han skriver även att om man är i Sverige ”ska man spela efter svenska seder och bruk. Punkt”.

Men han svarar varken ja eller nej på hur han ställer sig till Vänsterpartiets idé om en Lex Tesla. 

”Det är provocerande att Arbetsmiljöverket sitter och administrerar strejkbrytare. EU-lagstiftning ska inte underlätta för strejkbrytare. Vägen framåt bygger på en nära dialog med de berörda fackliga organisationerna för att se vad som är bästa sättet att skydda vår arbetsmarknadsmodell.”

IF Metall har tidigare uttryckt sig tveksamt till Vänsterpartiets Lex Tesla-idé.  

Varför kallas Johan Danielsson (S) LO:s kandidat?

Formellt är Johan Danielsson socialdemokraternas kandidat till valet till EU-parlamentet. LO är ju inget politiskt parti. 

Men LO backar honom och med sina 14 medlemsförbund i ryggen drev organisationen även på partiet för att han skulle hamna högt upp på listan över S-kandidater. 

Så på så vis är han också LO:s kandidat. 

Lyssna på podden Arbetet Krim