På torsdagen varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk för sina medlemmar på Klarna Bank AB. Detta efter att de kollektivavtalsförhandlingar som pågått sedan i mars i år strandade i slutet på förra veckan.

Varslet har upprört bolagets vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski. På X, före detta Twitter, har han tidigare skrivit att det var Unionen, inte Klarna, som frånträtt förhandlingarna.

Facken säger att de hamnar på en lista och inte får bli medlemmar någonsin mer hos andra fack om de inte strejkar.

Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna Bank AB.

VD: Skapar enorm stress

I går kastade han ytterligare anklagelser gentemot facken. Enligt vdn ska Unionen och Sveriges Ingenjörer nu föra listor på medlemmar som inte vill strejka. Anledningen ska vara att stoppa dem från medlemskap i andra fack om de inte går med på att strejka.

Med anledning av varslet är det så klart många frågor just nu! Primärt fokus för oss just nu är våra anställda som är i chock över att: De har trott att de själva får bestämma om de vill strejka eller inte. Facken säger att de blir uteslutna och förlorar sin ersättning om de inte strejkar. Facken säger att de hamnar på en lista och inte får bli medlemmar någonsin mer hos andra fack om de inte strejkar. Facken meddelar än så länge inte specifikt vilka anställda det är, och de som inte är med i dessa fack är oroliga för vad som händer. Detta skapar en enorm stress hos våra anställda och vårt primära fokus är deras välmående. Vi återkommer längre fram”, skrev Sebastian Siemiatkowski på X under gårdagen.

Kan man strejka utan att vara med i facket – 6 svar om strejk

Arbetsrätt

Helt felaktigt säger facket

Men enligt Unionen stämmer detta inte alls.

– Det är naturligtvis helt felaktigt. Vi har föreningsfrihet i Sverige. Både arbetsgivare och arbetstagare får organisera sig som man vill. Där ingår också rätten att stå utanför om man så önskar, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och fortsätter:

– Det vi gör är att vi sätter arbetet i blockad. Det innebär att ingen får utföra det arbete som de strejkande skulle ha gjort. Försöker bolaget att lägga om arbetsuppgifterna så kommer vi att betraktat det som strejkbryteri och eskalera konflikten om så behövs.

Det är naturligtvis helt felaktigt. Vi har föreningsfrihet i Sverige.

Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

I en intervju i DN säger Sebastian Siemiatkowski vidare att Klarnas eget avtal är värt omkring 250 miljoner mer än det kollektivavtal som nu ligger på bordet. Han hävdar också att Klarna inte kunnat bekräfta att någon annan bank skrivit på Unionens avtal.

Även där har Martin Wästfelt svårt att förstå Siemiatkowskis invändningar.

– Det är svårt att veta hur de har räknat fram den siffran. Men Klarna sprider nu missuppfattningen att avtalet skulle vara normerande. Tjänstemän har individuella löner. Det här handlar om minimiregler. Vi har varit i kontakt med Finansförbundet som har avtalet och där utgör det inget som helst problem. Det gör det inte heller för våra medlemmar på Volvofinans som också omfattas av det här kollektivavtalet.

“Hot och osanning“

Även Sveriges Ingenjörer avfärdar påståendena från Klarna vd:n. Förhandlingschefen Camilla Frankelius tycker att Klarnas vd sysslar med ”hot och osanning”.

– Jag tycker att han kör med hot och far med osanning. Självklart är det inte så att man för all evighet skulle bli utesluten om man inte vill strejka som medlem. Det här är en stressig situation som han själv säger. Som företagsledare är det i ett sådant läge viktigt att föra vidare fakta innan man uttalar sig, säger hon till Arbetet.

Arbetet har sökt Klarna för vidare frågor, som hänvisar till Sebastian Siemiatkowskis uttalande på X.