RECENSION. Ungefär samtidigt som Madonna släppte sin skandalbok Sex ställde konstnären Marilyn Minter ut bilder som tangerade hardcoreporr, som ett sätt att bearbeta sin trassliga uppväxt. 

Hennes ”förklaring” att ”ingen har politiskt korrekta fantasier och ingen pratar om det” hjälpte föga.

Hon blev omedelbart utfryst, fick skoningslösa recensioner, ansågs vara i ”maskopi med porrindustrin”, anklagades att ”förråda feminismen” och hamnade i kylskåpet i över tjugo år (då hon naturligtvis både välkomnades in i finrummen och blev kultförklarad).

Samma år ställde Cindy Sherman ut sin Sex pictures-serie men eftersom hon visade hur ”hemsk porr var” blev hon hyllad. Minter – och Madonna – fick stå vid skampålen.

Förmodligen för att det mest hotfulla som finns är kvinnor som äger sin sexualitet. Och ger blanka fan i vad andra tycker. För att de anser att en kvinna äger sin kropp, sitt liv och sin berättelse.

Känns det igen?

På vilket sätt detta att INTE anpassa sig efter samhällets rådande normer för hur en kvinna får se ut och bete sig inte är att gå patriarkatets ärenden får någon gärna berätta för mig.

Snäva normer för kvinnor

Normerna för kvinnor är alltid väldigt snäva och kvinnor verkar på ett subtilt sätt nästan hetsas att omedelbart slutshamea de kvinnor som väljer en annan väg – bortom alla instängande mallar.

Som om kvinnor har något på att vinna på det.

Med näbbar och klor försöker vi som väljer en friare bana till sist vifta med ”det är konst”-flaggan för att … tja, slippa att psyksjuk-stämplas. 

Men tänk om vi GILLAR det vi gör? Tänk om det vi gör likt Madonna och en rad modiga kvinnor före oss kommer att gynna era döttrar i framtiden.

För att vi flyttar fram gränserna. För vad en kvinna får göra. För hur en kvinna får känna. För hur en kvinna får leva.

Vad krävs för att det ska bli konst? brukar jag fråga alla jag intervjuar.

Svaren varierar minst sagt och jag tycker aldrig att någon säger något så pass intressant att jag minns svaren.

Konst om personen riskerar något

Själv anser jag att för att det ska bli konst så måste personen riskera något, gärna i förhållande till sina vänner och familj. Man måste vilja berätta eller skapa något så pass mycket att man äventyrar sina närmaste relationer. Och karriär. 

Beslutet måste vara så pass starkt att viljan är underordnad. Det vill säga att verket skulle ha alstrats oavsett om man vill eller inte.

Konst står över ”vilja”, eller ”lust”. Konst är ett behov. Naturbehov. Vissa har det. Många har det inte.

Är det Madonna gör konst? På ett ställe i Madonna: Rebellen, Mary Gabriels utmärkta tegelsten till biografi, formulerar hon en av bevekelsegrunderna till att det enligt mig ska bli konst. 

I filmen In bed with Madonna väljer hon att INTE klippa bort de scener som för henne eller hennes närstående känns genanta eller till och med motbjudande. Det vill säga, hon väjer inte för att framstå i dålig dager.

Madonna Rebellen
Madonna: Rebellen av Mary Gabriel (Atlas förlag)

Madonna inte rädd

Rädd är det minsta man kan säga om Madonna, oavsett vilken av alla ”personas” hon för tillfället haft.

När de tidiga utvikningsbilderna spreds kontrade hon bara med ”so what” och konsekvent har hon under hela sin karriär stått upp för de missanpassade, homosexuella, och alla som väljer att leva utanför normen. 

För att inte tala om alla gånger hon utmanat kyrkan och blivit bannlyst. Vi förstår nog inte vidden av vad Madonna gjort för att flytta fram gränserna, politiskt, religiöst, och sexuellt.

Artisten har gång på gång stoiskt stått vid schavotten och låtit sig bespottas gällande allt från hur en kvinna – och en mamma och en känd mamma – får bete sig. 

Befriande att hon gör som hon vill

Och det är befriande att hon i vilken ålder hon än befunnit sig gjort exakt vad hon velat. Madonna har lärt oss att renodla det man brinner för, sitt ”det”.

Att bara skaka av sig livets motgångar och gå vidare.

Att allt handlar om att ständigt göra sig intressant. Att stå upp för den man är.

Att våga utmana och tänja gränser. Att aldrig vara ängslig och rädd.

Att arbeta hårt och målmedvetet för att uppnå sina mål.

Att show up. Att aldrig ge upp.