RECENSION. Sedan Elon Musk köpte Twitter i oktober förra året har han använt plattformen som sin egen experimentlåda, där blandar miljardären olika brygder för att se hur långt han kan gå innan det bubblar över. 

Han har bytt namn från Twitter till X, tagit bort artikelrubriker på delade länkar och minns ni när han prankade oss i somras med att man bara kunde se ett visst antal inlägg om dagen? 

Den främsta kritiken handlar om att plattformen upplevs som mer hatisk. Stämningen har blivit hårdare och det som tidigare varit en demokratisk mötesplats anses nu vara för mörk att vara kvar på.

De senaste veckorna har det gått en trend i att meddela att man lämnar X och går vidare till ”den blå appen”. 

”Den blå appen”

”Den blå appen” heter Bluesky (jag besparar er sökandet, själv letade jag i en kvart innan jag förstod vilken app det snackas om) och är en av många som spekuleras bli det nya Twitter.

Enligt flera experter har Bluesky störst chans till detta, anledningen kan vara att en av Twitters grundare, Jack Dorsey, också är en av de som står bakom Bluesky. 

Appen är snarlik Twitter, eller ja X. Den största skillnaden är att för att kunna skapa ett konto behöver man en personlig inbjudningskod från någon som redan är där, eller skriva upp sig på en väntelista.

Detta är ett knep som vi sett tidigare när appskapare vill bilda en hype och efterfrågan. 

Eftersom jag går på det varje gång laddade jag såklart ner Bluesky för att dämpa min fomo. 

Trodde X flyttat till Bluesky

Jag trodde att hela X hade flyttat över till Bluesky, men väl inne känns det som att ha kommit lite för tidigt till en hemmafest. Stämningen är trevlig, men det är för få människor i en för stor lokal.

Man går runt och hälsar på bekanta och känner att man måste dricka snabbare om kvällen ska bli rolig. 

Men man kanske inte ska dricka allt för fort, för om man ser sig omkring märker man att alla på festen är fyrtioåringar som försöker knyta jobbkontakter. 

Detta måste vara en historisk händelse: En social app som fyrtioåringarna hittar till först. Den gyllene regeln på internet är annars att tonåringarna är först, om de tycker att appen är något att ha så klättrar den upp i åldrarna. Bluesky verkar ha missat denna naturlag. 

Försöker hitta någon i egen ålder

Jag har aktivt försökt leta efter någon i min egen ålder utan någon vidare framgång. Det verkar inte finnas någon annan under 25 som gått på att Bluesky är det nya stället att hänga på. 

Det som gör X lockande är att man möts över generationsgränser, man debatterar och skojar, man snackar högt och lågt.

Det är politiker, komiker och lärare i samma trådar. Bluesky är för nytt och för litet för att ha en sådan mångfald. Istället för debatter är det applåder och hejarop i kommentarsfälten. 

Det är fint på sitt sätt men inte lika kul. 

Jag är inte överförtjust i att Musk köpt upp Twitter och förstör den app  jag lägger mest skärmtimmar på per dag.

Men om jag ska göra X till mitt ex vill jag gå vidare till något som inte bara är snällare, utan också minst lika underhållande. Jag vill kunna skratta och ha hetsiga debatter, inte bara kramas och bli klappad medhårs. 

Ju fler personer ju roligare fest

Ju fler personer man bjuder in till en fest desto roligare blir den, men det blir också en större risk för att någon välter en vas eller att det blir slagsmål mitt på dansgolvet.

Och så finns det alltid någon som tar med sig en oinbjuden gäst.

Bluesky är en snäll plats att hänga på nu för stunden, men går det att behålla stämningen när allt fler tränger sig in i rummet?

Bara tiden kan visa om festen dör när fyrtioåringarna måste hem och natta sina småbarn, eller om ryktet sprids, lokalen fylls och ljudvolymen höjs. Kommer vi då klara oss utan slagsmål? 

Jag vet inte. Däremot vet jag att jag inte vill vara först på fest så jag går ut på rökpaus. 

Ropa på mig om festen drar i gång.