”I Sverige är kollektivavtalet helt centralt.”

Så skrev fackförbundet IF Metall på sin sajt i förra veckan. Anledningen: att elbilstillverkaren Tesla inte vill teckna kollektivavtal för sina anställda på bolagets anläggningar i Sverige. 

Enligt IF Metall har förhandlingar om kollektivavtal med Tesla skett ”i god anda”. Men företaget vill ändå inte. IF Metall undersöker nu hur de ska agera till följd av nejet.

– Om företaget fortsätter att motsätta sig kollektivavtal, så är det yttersta alternativet att vidta konfliktåtgärder. Det är vår skyldighet till våra medlemmar att göra allt vi kan för att våra medlemmar ska omfattas av tryggheten med kollektivavtal, säger Veli-Pekka Säikkälä i ett uttalande. 

Arbetet söker Tesla. 

Fler krockar genom åren

Amazon, Toys R Us, Uber Eats, Microsoft. Och nu senast Tesla. Alla exempel där en mer amerikansk syn på arbetslivet krockat med den svenska modellen. Antingen har de varit motsträviga till att teckna kollektivavtal eller, som i fallet Microsoft, behövde skyddsombud skriva under sekretessavtal för att komma in på arbetsplatsen. Arbetet listar några av krockarna.

Toys R Us. Hösten 1994 slog den amerikanska leksaksjätten Toys R Us upp portarna på tre orter i Sverige: Stockholm, Malmö och Göteborg. Krocken mellan den amerikanska och den svenska företagskulturen blev snart tydlig. I april året därpå bröt förhandlingarna om kollektivavtal samman. Handels strejkvarslade. I maj blev det strejk. Sju andra LO-förbund gick in med sympatiåtgärder. I augusti undertecknade till sist företag Handels kollektivavtal. 

Amazon. Som nyvald ordförande lyfte Handels ordförande Linda Palmetzhofer år 2020 det som en viktig fråga att se till att Amazon tecknade kollektivavtal vid etablering i Sverige. Men Amazon har valt att anlita olika underleverantörer för att drifta lagren. ”Den antifackliga attityden skulle riskera att påverka svensk arbetsmarknad på ett väldigt dåligt sätt”, sa Linda Palmetzhofer nyligen till tidningen Handelsnytt om att facken måste hålla koll på hur Amazon etablerar sig i Sverige.

Microsoft. ”Microsoft försöker skapa nya regler på arbetsmarknaden och framför allt för fackliga företrädare. De hänvisar till sina egna interna policys och regler”, sade Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport, i fjol till Arbetet. Då hade bolaget krävt att skyddsombuden, anställda hos Securitas, skulle skriva under ett sekretessavtal för att komma in på arbetsplatsen i och med bolagets etablering i Gästrikland. Skyddsombuden ville se över arbetsmiljön för sina anställda på datacentret. Kravet från Microsoft fick skyddsombuden att avsäga sig sina uppdrag i protest.

Omtalade utköp. Amerikanska bolag behöver inte bry sig så mycket om las, de köper ut folk i stället. Det framkom i Arbetets artikel från 2020, där personer berättar om hur det går till. Medarbetare som anses prestera för dåligt får helt enkelt ett erbjudande om att sluta, ofta med ganska bra villkor.