Det var Handels förbundsråd som på tisdagens extra möte formellt valde ny förbundsledning.

Helt enligt planerna valdes Linda Palmetzhofer till ordförande, Elisabeth Brandt Ygeman till förste vice och Mats Hedgren till andre vice ordförande.

I sitt tal som nyvald ordförande pekade Linda Palmetzhofer på coronapandemins effekter för Handels medlemmar.

– Våra medlemmar har stått i frontlinjen i krisen, det är de som har gått till jobbet trots en ständig rädsla för smitta. Många har förlorat jobbet när anställningar har avslutats från en dag till en annan. Det syns inte i varselstatistiken.

Hon berörde också de komplicerade förhandlingsläget i årets avtalsförhandlingar, som snart återupptas efter att de pausades i våras när pandemin slog till.

– Vi har en tudelad bransch. En del där det gått dåligt, där konkurser hotar och anställda blivit korttidspermitterade. Sen finns det en del som gått väldigt bra, där vinsterna är skyhöga.

E-handelsjättens Amazons etablering med ett lager i Eskilstuna var också på tapeten.

– Handels kommer att vara med och se till att Amazon ska bedriva sin verksamhet i Sverige med kollektivavtal, det lovar jag, sa Linda Palmetszhofer till förbundsrådet.

Vidare talade hon om förhandlingarna om trygghet och omställning, som facken för arbetare och tjänstemän just nu för med arbetsgivarna i Svensk Näringsliv.

Om inte parterna kommer överens hotar politikerna med lagstiftning grundad på den så kallade las-utredningen.

– Vår ingång är att stärka den svenska modellen, att vi som parter kommer överens om och tar ansvar för villkoren på arbetsmarknaden.

Anledningen till det extra förbundsrådet är att Handels förra ordförande Susanna Gideonsson i juni valdes till ordförande för LO.

Sedan dess har Linda Palmetzhofer varit tillförordnad ordförande och Elisabeth Brandt Ygeman klivit upp som förste vice ordförande.

Mats Hedgren valdes i dag till andre vice ordförande. Han kommer från tjänsten som förbundssekreterare, som kommer att hållas vakant fram till kongressen i maj 2021.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.