Intressenter av omställningsstudiestödet har en festlig lördagsnatt framför sig. Hugade får surfa in på CSN.se mellan 22.30 och 23.59 för att vänta i ett digitalt väntrum. Efter midnatt tilldelas de sökande en kölapp.

Därefter är det bara att sjunka ner i soffan och invänta en ljudsignal. När den ljuder är det dags att fylla i ansökan.

Tiden inte ”optimal”

Hur lång tid man får vänta tills det händer är osäkert säger CSN.

På frågan varför detta måste skötas på en sådan okristlig timme är man dock tydligare – det står helt enkelt i förordningen från Utbildningsdepartementet.

– Vi förstår att det här inte är optimalt. Men det står att man ska kunna söka från 1 oktober och då måste vi följa det, säger Stefan Tärnhuvud, pressektreterare på CSN.

Men kunde man inte valt en annan tidpunkt den 1 oktober då? Nej, enligt ”en rättslig bedömning” från CSN måste det ske när dagen börjar, alltså vid midnatt.

”Inte olikt en Springsteen-konsert”

Hela processen känns lite som att boka biljetter till en Ullevi-konsert?
– Det är faktiskt inte helt olikt en Springsteen-konsert. En massa enheter gör anrop mot våra system exakt samma sekund. Förra gången kraschade sidan och det får inte hända igen. Därför stärker vi kapaciteten och inför det här kösystemet, säger Stefan Tärnhuvud och tillägger:

– Vi är inte heller nöjda med det här och förstår att det är besvärligt. Vi lovar att släppa på så snabbt vi kan så att folk kan gå och lägga sig eller vad man nu vill göra.

Kortade köer först nästa år

Vad gäller väntetiderna för besked är det fortfarande ingen ljusning i sikte.

Först nästa år kan köerna börja kortas. I dag väntar cirka 7 500 sökanden på svar om man får stödet.

– Efter att vi fick besked om extra medel i höstbudgeten så har vi annonserat efter ny personal. Med hjälp av det samt ett nytt handläggningssystem hoppas vi kunna korta köerna på sikt – men räkna med långa väntetider en bit in på nästa år.

”Ljudsignal” när det är din tur

Här är instruktionerna från CSN för den som vill söka omställningsstudiestöd natten mellan lördag och söndag:

  1. Surfa in på csn.se någon gång mellan kl. 22.30 och 23.59 så att du hamnar i väntrummet.
  2. Stanna kvar i webbläsaren.
  3. När ansökan öppnar klockan 00.00 placeras du i en digital kö och kan se den beräknade väntetiden.
  4. När det är din tur får du en ljudsignal och skickas automatiskt till csn.se. Gå vidare till tjänsten Ansök om omställnings­­studiestöd som ligger i Mina sidor.
  5. Fyll i din ansökan noggrant och skicka in den till CSN.
  6. När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse med en tumme upp direkt i tjänsten att CSN har tagit emot din ansökan.

Källa: csn