I en debattartikel på DN Debatt försöker centerledaren Muharrem Demirok tillsammans med Niels Paarup-Petersen och Martin Ådahl visa att det fortfarande finns en borgerlig opposition till regeringen Kristersson.

Med utgångspunkt i att ”bidragen” är för höga slår de fast att mer resurser bör läggas på utbildning.

Och visst måste utbildningen få kraftigt ökade resurser.

Den stora nedmonteringen som skett under arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och Utbildningsminister Mats Persson (L) måste stoppas. Vilket också är vad hela oppositionen kräver.

Men endast Centerpartiet kopplar bristen på utbildningsplatser till att så kallade ”bidrag”, främst arbetslöshetsförsäkringen, är för höga.

Syftet är uppenbart. Med låg a-kassa tvingas den som blir arbetslös snabbt tillbaka i ett sämre betalt jobb för att undvika att svälta ihjäl.

Vad händer med den som inte vill resa?

Det i sin tur skapar högre vinster för företagsägarna och framför allt en ständig press nedåt på lönerna för hela yrkesgrupper.

I stället för att lyfta hela yrkesgrupper vill Centern då skapa vägar för individen att ta sig ur detta nedåtgående livsförlopp.

Och det vill partiet göra genom just utbildning.

Det finns alltså en viss logik i Muharrem Demiroks resonemang.

Som Demirok ständigt har upprepat som partiledare vill C göra det lättare för lågavlönade att utbilda sig till något annat, något fint, som arkitekt eller advokat.

I Centerns himmelrike ska dörren öppnas för den som vill att göra en ”livsresa” och lämna den underbetalda grupp man växt upp i.

Men man kan då undra, vad händer med de andra?

Det vanligaste yrket i Sverige är undersköterskor med 130 000 yrkesarbetande. Det är också det vanligaste yrket bland kvinnor.

Det vanligaste yrket för män är lager- och terminalpersonal.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar med att det fram till 2031 kommer att behövas mer än 70 000 fler undersköterskor för att möta behoven.

Ska Centern fortsätta ösa sitt förakt över dessa människor och kräva att de får sämre trygghet och usla socialförsäkringar?

Öser förakt över arbetare

Vad händer med dem som inte utbildar sig till advokater eller arkitekter utan faktiskt fortsätter som undersköterskor eller lagerarbetare?

De som kanske till och med trivs bra med sina jobb och inte vill göra något annat, om bara de får rimlig lön, bra arbetsmiljö, trygg anställning och anständiga arbetsvillkor.

Här syns den stora elefanten i Centerns borgerliga opposition.

Demirok vill få partiet att attrahera nya väljare men öser förakt över deras yrkesval och lovar dem försämringar.

Det är inget direkt smakfullt köttben som Centerpartiet kastar ut inför de förhandlingar som eventuellt kan komma till valet 2026.

Nu är det nog inte heller meningen.

Centern har sett väljarstödet rasa samtidigt som Socialdemokraterna växer. Att partiet nu surnar till och vill förklara sin politik med förhoppningen att också få lite ”oppositionsvinst” är förståeligt.

Men att de gör det genom att återigen manifestera sitt förakt för arbetande människor, just den politik som fått Centerns opinionssiffror att rasa, är ganska obegripligt.