Hela högern rasar mot regeringens uteblivna höjning av brytpunkten för statlig skatt.

Få berörs, bara de som tjänar mer än 51 000 kronor i månaden, men hela högern satte genast sina ostron i vrångstrupen när beskedet kom om den uteblivna höjningen.

Att som högerprofilen Kajsa Dovstad hävda att hon levt på existensminimum eftersom det är dyrt att samtidigt ha tre boenden, två bilar och ett årskort på SJ, var ingen lyckad motståndsstrategi.

Det resulterade mest i kommentarer om hur man gör när man sparar.

Men i stället har vi nu sett hur högern har format strategin ”alla berörs!”.

De når inte ens månadslönen

I SR Ekot klagar därför Mikaela Fletcher, ordförande för Moderaterna i Stockholms län, på att en barnmorska nu måste fundera om hon ska ta ett eller ett par extrapass i månaden och därmed riskera att komma över brytpunkten.

Visst kan det finnas någon välbetald barnmorska som kan slita sig igenom ett antal extra nätter en månad för att nå 51 000 kronor i månaden.

Men de som högern värnar är inte dessa kvinnor. Det är i stället de som aldrig behöver jobba något extra pass alls med någonting för att tjäna tillräckligt för att betala statlig skatt. Och den gruppen är inte större än att de ryms i den högst betalda tiondelen av Sveriges befolkning.

För LO-anslutna är förhållandet det motsatta, att de ofta inte ens kommer upp i heltidslönen eftersom många, framför allt kvinnor, inte orkar ta eller ens erbjuds heltider.

LO räknar därför kontinuerligt fram ”faktisk månadslön” för Sveriges löntagare.

Välfärden viktigare än brytpunkten

Gruppen kvinnor i arbetaryrken har en faktisk månadslön på 23 206 kronor.

Här gäller knappast ”ett eller två extrapass i månaden så är man uppe i 51 000 kronor”.

Inte ens gruppen ”män i tjänstemannayrken” kommer upp i 51 000 kronor.

Nu skulle högerns frustration inte betyda så mycket om budgeten i övrigt var till gagn för folkflertalet, och förstärkte svensk ekonomi.

Tyvärr är det inte så.

LO och arbetsgivarna anser att budgeten är för snål och hotar att försämra Sveriges ekonomi.

LO:s medlemmar drabbas också av fortsatta nedmonteringarna av välfärden.

De 30 miljarder kronor som Sveriges kommuner och landsting har klassat som nödvändiga och akuta nödpengar för att hålla välfärden flytande nämns inte i Svantessons budget.

Jämfört med dessa dubbelslag mot LO-anslutna är den uteblivna höjningen av brytpunkten ett inkomstproblem för en väldigt liten grupp svenskar.