Någon är nära att köra av vägen, andra måste sätta sig ned för att samla sig. Det är den 20 april 2021 när Borlängeborna knockas av att Stora Enso ska lägga ned Kvarnsvedens pappersbruk.

– Halv sju på morgonen fick vi reda på att det skulle vara mbl-information klockan åtta, minns Anders Pettersson, tidigare ordförande för facket Pappers avdelning 50 på Kvarnsveden.

Han önskar att de fackliga företrädarna hade fått en bättre chans att förbereda sig.

250 arbetare miste jobbet

Fem månader efter det chockartade beskedet stängdes världens största pappersmaskin för magasinspapper ned på bruket. Gravljus tändes för maskinen, som spridit trygghet sedan den byggdes i början av 2000-talet.

– I princip alla trodde då att den var räddningen 30 år framåt i alla fall, säger Anders Pettersson.

Men tjugo år senare stängde bruket. Runt 250 kollektivanställda miste jobbet. Ungefär 50, däribland Anders Petterson, var gamla nog för pensionserbjudanden.

– Men 200 gick ut i arbetslöshet. Av dem har ungefär hälften nu jobb på något vis och cirka 100 är fortfarande utan.

Northvolt skjuter på satsning

Kvansvedens pappersbruk

  • Det första pappret på bruket i Borlänge tillverkades i oktober 1900.
  • När Stora Enso meddelade att bruket skulle läggas ned drygt 120 år senare hänvisade man till sjunkande efterfrågan på det magasinspapper som då tillverkades där.
  • Fackets avdelningsordförande Anders Petterson sa då att man varit beredd på att en maskin kanske skulle stängas, men att en fullständig nedläggning aldrig hade diskuterats tidigare.

De som inte har fått jobb har kunnat sätta hopp till ett glädjebesked från februari 2022: batteritillverkaren Northvolt skulle starta verksamhet på Kvarnsvedens gamla område från slutet av 2024, med uppemot tusen arbetstillfällen.

Men i juni 2023 blir de arbetstillfällena plötsligt mer avlägsna. Northvolts start i Borlänge skjuts upp till 2026-2027.

– Det kändes inte så bra. Samtidigt säger de att det fortfarande ska bli tusen jobb, säger Anders Pettersson, men låter ana att en liten osäkerhet smugit sig på.

Northvolt är ett ungt företag med arbetskraft från hela världen. Något annat än bruket där många i regionen hade jobbat sedan tonåren. 

Facket stöd i jobbsökande

Anders Pettersson säger att en handfull personer från Kvarnsveden har fått jobb hos Northvolt i Skellefteå, men att han är förvånad över att andra fått nej.

– Det är mycket prat om att man ska kunna engelska. Det känns inte som att det borde vara främsta fokus om man har kompetenta industrioperatörer.

Själv fortsatte han en tid efter nedläggningen med det fackliga arbetet, först den sista april i år stängde fackexpeditionen för gott. Fram till dess stöttade man i sådant som kontakter med a-kassa och Arbetsförmedling.

Vissa dagar och tider var det öppet så att medlemmar kunde komma in för fika och en pratstund.

– Det behövdes verkligen och uppskattades av alla. Folk hade aldrig varit till Arbetsförmedlingen till exempel. Man har kört pappersmaskiner, inte varit ute och sökt jobb på öppna marknaden, säger Anders Pettersson.

Anders Pettersson

  • Började arbeta på Kvarnsvedens pappersbruk 1979 efter att ha gått ut gymnasiet. Har jobbat i skift som pappersmaskinsoperatör.
  • Blev vice ordförande för fackavdelningen i mitten av 90-talet.
  • Valdes till ordförande och började jobba heltid fackligt 2017.
  • Efter fyra år som ordförande fick han förhandla sina och kollegornas avgångsvillkor när bruket skulle stänga. För egen del ledde det till att han gick i pension.