Klockan åtta på tisdagsmorgonen kallade Stora Ensos koncernchef Annica Bresky till möte med företrädare för Pappers, Unionen och Ledarna vid Kvarnsvedens pappersbruk.

Hon berättade att Stora Enso har beslutat att lägga ner dels Kvarnsvedens pappersbruk, dels bruket i Veitsiluoto i norra Finland med 670 anställda.

Företaget säger sig ha undersökt alternativ, men inte funnit någon annan utväg.

Beslutet är en följd av sjunkande efterfrågan på både magasinspapper, som tillverkas i Kvarnsvedens pappersbruk, och finpapper, som tillverkas i Veitsiluoto.

– Under 2020 och fram till mitten av mars i år har vi haft korttidspermitteringar. Våra två pappersmaskiner har stått still en vecka vardera per månad, säger Anders Pettersson, ordförande för Pappers avdelning 50 i Kvarnsveden.

Men även om efterfrågan på magasinspapper har varit svag länge har en fullständig nedläggning av Kvarnsvedens pappersbruk aldrig diskuterats.

– Vi trodde möjligen att en av våra två pappersmaskiner skulle komma att stängas, säger Anders Pettersson. Folk är bedrövade. Det här blir supertufft.

Mbl-förhandlingar om nedläggningen inleds på måndag. Stora Enso har än så länge inte sagt någonting om stöd för anställda som nu förlorar sina jobb.

Stora Enso har haft anställningsstopp sedan 2020.

Bland Pappers 300 medlemmar vid Kvarnsveden ligger medelåldern över 50 år, enligt Anders Pettersson. Bara åtta medlemmar är under 30 år.

– Nedläggningen är ett dråpslag, säger Anders Pettersson. Stora Enso är en av de största arbetsgivarna i Borlänge. Förutom sina 440 anställda ger Kvarnsveden sysselsättning åt många underentreprenörer.

Stora Enso varslade förra året 140 av sina 430 anställda vid Hylte bruk i Halland om uppsägning.

Av dessa är nu 24 uppsagda. Övriga har fått pensionslösningar, slutat med avgångsvederlag eller sagt upp sig själva.