Den mindre av de båda pappersmaskinerna i Borlänge stängdes av redan i går. I dag, torsdag, var planen att den andra maskinen skulle stanna klockan 12.

– Men det blev redan strax efter klockan halv tio. Nu är allt tyst, och röken ur skorstenarna avtar, säger Anders Pettersson, ordförande för Pappers avdelning 50.

Ett bord med tilltugg och gravljus stod dukat då det sista skiftlaget, plus underhållspersonal, kunde lämna produktionen.

Det första pappret vid Kvarnsvedens pappersbruk tillverkades den 22 oktober år 1900. Om  produktionen hade fått fortsätta till den 22 oktober hade det alltså blivit exakt 121 år.

”Oerhört tragiskt”

– Det känns oerhört tragiskt att det är över. Den maskin som stannade i dag är toppmodern. Den invigdes 2005 och är världens största och bästa maskin för magasinspapper, säger Anders Pettersson.

– In i det sista har vi haft full produktion. Vi har bäst siffror av alla inom Stora Ensos pappersdivision.

När Stora Enso beslutade att Kvarnsvedens pappersbruk skulle läggas ner hotades 440 anställda av uppsägning. Då en del har hittat nya jobb, och alla som fyllt 60 år erbjudits förtida pension, stannar antalet uppsägningar vid 340.

– De har fått sina uppsägningsbesked och är uppsagda från och med den 1 oktober. Sex veckor framöver ska de vara kvar på jobbet för att rensa och städa, sedan får de gå hem, säger Anders Pettersson.

Långa uppsägningstider

75 procent av de uppsagda (arbetare och tjänstemän) är över 50 år. Uppsägningstiderna är relativt långa.

Enligt Pappers centrala avtal har den som varit anställd i minst tio år och har fyllt 55 rätt till ett års uppsägningstid. I lokala förhandlingar har facket utverkat ytterligare en till två månader.

Alla som har arbetat i minst tio år vid företaget, oavsett ålder, har rätt till åtminstone nio månaders uppsägningstid enligt Pappers uppgörelse med Stora Enso (att jämföra med normala sex månader).

I medier har uppgifter förekommit om företag som överväger produktion på Kvarnsvedens område, men Pappers har inte fått några besked som bekräftar detta.