Klockan 9 kom beskedet från Stora Enso. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare på Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge är nu avslutade. 340 personer kommer sägas upp.

Runt 15 personer kommer fortsätta jobba med fjärrvärmeanläggningen som finns på pappersbruket. Ungefär lika många ska fortsätta jobba med kundservice till nyår. Sen har 60 fått jobb på annat håll.

Anders Pettersson, ordförande för Pappers lokala fackklubb säger att det är riktigt tungt i dag efter beskedet.

– Vi har hållit på och kämpat och förhandlat för att försöka få till så bra villkor som möjligt. Vi försökte så länge det gick och nu såg vi att vi inte kom längre, säger han.

Bättre villkor

De som nu sägs upp får lite bättre villkor än det centrala avtalet, menar han. Bland annat är de anställda arbetsbefriade under uppsägningstiden, efter att de är klara med nedstängningsarbetet som beräknas pågå till november.

Massa- och pappersproduktionen stängs ner permanent sista september, enligt ett pressmeddelande från Stora Enso som äger bruket.

Enligt Stora Enso har omkring en fjärdedel av uppsägningarna hanteras genom pensionslösningar. De som är 60 år och äldre får i fem år pension som motsvarar 75 procent av lönen.

Anders Pettersson vet inget mer om vad som händer med andra företags eventuella intresse för att starta verksamhet på området.

– Samtidigt är det en månad kvar och det pågår diskussioner med intressenter som jag förstår men hur allvarligt det är det vet jag inte.