Orderböckerna är fulla och maskinerna går på högvarv. De anställda jobbar på. Men oron finns där liksom frågorna om vad som ska hända.

För om bara sex veckor ska maskinerna stängas av och Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge stängas. 440 jobb försvinner från bruket som funnits i över etthundra år.

Under sommaren har förhandlingarna om framtiden tagit en paus. Men efter semestern har fackförbunden Pappers, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och arbetsgivaren Stora Enso hunnit ha fyra möten, berättar Anders Pettersson, ordförande för Pappersklubben på ”KP”. 

– Vi sa att om vi har full orderbok nu borde vi väl rimligtvis kunna skjuta på det framåt. Men i förra veckan sa de nej. Beskedet om att stänga sista september står fast. Så det får vi utgå från nu. 

För mycket papper på marknaden

Svaret han fått från Stora Enso på frågan varför är att det finns för mycket papper på marknaden. Den snabba digitala utvecklingen har påverkat efterfrågan på magasinspapper. Och att det höga elpriset äter upp vinsterna.

De förhandlingar som pågår för tillfället handlar om villkoren för anställda som sägs upp. Kan några få bra pensionslösningar? Vilka uppsägningstider ska gälla?

I fackförbundet Pappers centrala kollektivavtal står att den som är över 55 och jobbat i tio år har ett års uppsägningstid. Vilket är längre än i många andra branscher. Och många på KP har passerat den åldern. 

Förhandlingar om veckor

Anders Pettersson tror att förhandlingarna är klara inom tre-fyra veckor. Dessförinnan kan inga uppsägningar ske.  De som då blir av med jobbet lär slippa jobba efter att nedstängningsarbetet är klart efter produktionsstoppet sista september.

När bruket drog ner 2017 blev de som sades upp arbetsbefriade. 

– Och då fanns ju annat jobb. Nu stoppar man helt och då finns ju inget jobb.

Hoppet lever

Mitt i oron finns också lite hopp. Även om Anders Pettersson och de andra anställda inte fått någon information från Stora Enso om eventuella intressenter skrivs det i tidningarna om att bolag visat intresse för att på något sätt etablera sig på området.

– Vi hoppas ju fortfarande. Det har pratats om allt från vedhantering till jätteaktörer. 

Det pratas om jobb-boomen i norr. Söker sig några dit? 
– Vi har inte märkt något för vi pratar om drygt 80 mil. Ingen härifrån har fått jobb eller sökt sig dit vad vi känner till.